Svet
28622 ogledov

Hrvati s tvegano strategijo kot edini v EU

Hrvaška plaža Profimedia
Po podatkih hrvaškega turističnega urada je bilo v začetku tega tedna v državi okrog 700 tisoč turistov. Med njimi tudi na tisoče Američanov.

Hrvaška je edina država v EU, ki sprejema turiste iz vsega sveta. Vse države EU razen Irske ter države, ki niso članice EU: Švica, Norveška, Lihtenštajn in Islandija, so se sredi marca dogovorile za prepoved potovanja iz tretjih držav v EU, v kolikor to ni nujno potrebno. Ta prepoved vstopa se od začetka julija počasi umirja. Na začetku je bil dovoljen vstop iz 14 držav. Trenutno se je seznam, ki je revidiran vsaka dva tedna, zmanjšal na enajst držav, ZDA niso med njimi zaradi nenehno naraščajočega števila okuženih.

Hrvati po svoje

Več držav EU priporočilom dosledno sledi, Hrvaška pa gre po svoji poti, piše avstrijski ORF. Od 1. julija ni nobenih omejitev vstopa za državljane iz držav EU in Evropskega gospodarskega prostora (EGP). Hrvaška je odprla mejo tudi vsem tretjim državam, med drugim tudi ZDA.

Američani lahko vstopijo v hrvaško, če predložijo ustrezne dokaze in izpolnjujejo določene zahteve s strani hrvaške vlade. 

V skladu s pogoji za vstop morajo državljani tretjih držav predložiti negativni test na novi koronavirus, ki ni starejši od 48 ur. To velja tudi za potnike in posadke, ki potujejo na jahti. Brez negativnega testa vsi pridejo v državo, vendar se morajo 14 dni izolirati. Poleg tega morajo državljani tretjih držav predložiti dokazilo o nastanitvi, ki je že bila plačana. 

Kot poroča ORF je na Hrvaškem v tem trenutku na tisoče Američanov, a hrvaški turistični delavci vseeno ne upajo na številne prihode ameriških turistov. Čez lužo se še vedno soočajo s prevelikimi pandemičnimi težavami, menijo. Številne skupine iz ZDA so počitnice na Hrvaškem odpovedale, več pa je potnikov, ki potujejo posamično. 

Hrvaška obala covid-19 Svet Nove okužbe na Hrvaškem: Žarišča fantovščina, poroka in pogreb

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • Bok 23:50 30.julij 2020.

    Crknte janezki

  • sam1 17:23 30.julij 2020.

    Po poročanju odgovornih hrčkov,okužb na obali sploh ni,nevarno je le praznovanje porok ali udeležba na pogrebih,pa kakšen Slovenec tu pa tam prinese okužbo s seboj na hrvaško,drugače so pa dobrodošli turisti iz celega sveta,pogoj so le dovolj debele denarnice..in SLO ...prikaži večO butalska vlada je ena redkih,ki podpira njihova dejanja-ampak oni že vedo zakaj.

  • 277e7e0798e154efbedb78510b05597587d206c4 15:40 30.julij 2020.

    Ne vem, dobivam občutek, da nas prav potihem brez ene same besede tudi naši prekužujejo. Sicer stokajo, kako se mladina zabava na Pagu, v nočnih klubih, na porokah, a hkrati ne naredijo nič odločnega. Ne uredijo zadev z domovi upokojencev, ...prikaži več zdravstvom, kot da so to "žrtve za svobodo". Da bodo dali zaslužiti farmacevtom in dobaviteljski mafiji.