Svet
5 ogledov

Hunta le zaprosila za pomoč

Ameriško vojaško letalo C-130, prvo v vrsti letal s humanitarno pomočjo, se odpr Žurnal24 main
Vladajoča vojaška hunta v Mjanmaru je državo končno odprla tuji humanitarni pomoči, ki jo potrebuje vsaj poldrugi milijon prebivalcev.

Deset dni po pustošenju rušilnega ciklona Nargis, je mjanmarska vlada tuje vlade uradno zaprosila za človekoljubno pomoč. Generali so sporočili, da so v ta namen sprostili promet na letališčih in pristaniščih. V ponedeljek je tako pristalo prvo tuje letalo s humanitarno pomočjo. Ameriško vojaško letalo je v državo pripeljalo pitno vodo, zaščitne mreže proti komarjem in odeje.

Analitiki predvidevajo, da je do zasuka prišlo zaradi končanega referenduma o ustavnih spremembah. Hunta je namreč za konec prejšnjega tedna razpisala referendum, na katerem so se državljani morali izreči o novi ustavi, s katero bi se utrdila oblast generalov. Ključni element nove ustave je pravica veta, ki bi jo hunta lahko uveljavila pri vseh sklepih parlamenta.

Generali so hvaležni za pomoč
Mjanmarski minister za gospodarski razvoj Soe Tha je pojasnil, da so oblasti doslej že obiskale večino prizadetih območij, da pa so nekateri predeli še vedno nedostopni. "Na ta območja smo odvrgli pomoč, saj helikopterji ne morejo pristati," je dodal. Združenim narodom in vladam številnih držav se je Soe Tha zahvalil za pomoč žrtvam ciklona, ob tem pa znova poudaril, da je pomoč tujih držav sicer dobrodošla, da pa jo bodo prizadetim še naprej razdeljevale lokalne organizacije.

 
 

Naravna katastrofa se spreminja v humanitarno katastrofo epskih razsežnosti.

David Miliband, britanski zunanji minister

 
Pomanjkanje humanitarne pomoči
Mjanmarska vlada je doslej za pomoč porabila dobrih 12 milijonov evrov, s čimer so med drugim vzpostavili 21 začasnih zatočišč za žrtve ciklona. Mednarodna pomoč sicer priteka v državo, vendar skupine reševalcev zatrjujejo, da je je še vedno premalo. Človekoljubne organizacije se soočajo tudi z omejitvami vladajoče vojaške hunte, ki noče izdajati vizumov tujim reševalcem in sodelavcem človekoljubnih organizacij. Poleg tega posebne težave povzroča dostavljanje pomoči na najhujše prizadeta območja delte Iravadija.


Težka dostopnost prizadetih območij onemogoča dostavo humanitarne pomoči. © Reuters

 
Težko dostopni predeli
Po poročanju tamkajšnjih medijev humanitarna pomoč, ki je že bila na poti na prizadeta območja, tja ni prispela. Tovorna ladja, ki je v nedeljo po reki Iravadi prevažala pošiljko človekoljubne pomoči Rdečega križa, je namreč na poti iz Yangona v opustošeno delto reke naletela na potopljeno deblo, tako da se je ladja potopila. Žrtev ni bilo, del pomoči, ki naj bi vsaj malo olajšala razmere za okoli tisoč ljudi, pa je lokalnemu prebivalstvu in človekoljubnim delavcem vseeno uspelo rešiti.

Z Mednarodnega odbora Rdečega križa so sporočili, da ne morejo potrditi, koliko pomoči je bilo izgubljene, vendar pa poudarjajo, da je tudi tista, ki jim jo je uspelo rešiti, okužena z rečno vodo. Mjanmarska državna televizija je sporočila, da je število mrtvih v divjanju Nargisa naraslo za pet tisoč na 28.458. Pogrešanih je po zadnjih podatkih 33.416.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.