Svet
4955 ogledov

Italijansko mesto pokazalo, kako uspešno zajeziti izbruh virusa

Italija koronavirus Vo izolacija policija Epa
V italijanskem mestu Vo z vztrajnim testiranjem preprečili širjenje koronavirusa.

V kraju Vo v bližini Benetk so v kontrolni raziskavi vztrajno in večkrat testirali vseh 3300 prebivalcev in na ta način uspešno povsem ustavili širjenje koronavirusa, poroča britanski Financial Times (FT). "Testiranje, testiranje, testiranje," ki ga zagovarja Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), torej deluje, piše.

Testirali so vse prebivalce, ne glede na to, ali so kazali znake okužbe s koronavirusom ali ne. Če je bila okužba potrjena, pa so bili zelo rigorozni pri izvajanju karantene vseh stikov okuženega. In na ta način so uspeli povsem ustaviti širjenje koronavirusa v tem kraju, ki sicer leži v osrčju izbruha virusa v Italiji.

Koronavirus Slovenija "Preverili smo, Slovenija ravna skladno s priporočili ECDC"

Omejevanje testiranj ni pametno

Britanski infektolog Andrea Crisanti, ki je sodeloval pri tem projektu, je opozoril, da ta preizkus kaže, da omejevanje testiranj ni pametno. Pozval je predvsem ZDA in Veliko Britanijo, naj se naučita iz tega primera in okrepita testiranje ljudi.

"V Veliki Britaniji je veliko okužb, ki jih povsem ignoriramo. V kraju Vo smo uspešno zajezili izbruh virusa, ker smo identificirali in odstranili neizražene okužbe in jih izolirali. To je to, kar je naredilo rezultat," je za FT povedal profesor Crisanti.

Koronavirus v Italiji | Avtor: Epa Epa

Ta raziskava je pokazala, kako pomemben je poziv WHO k testiranju in izoliranju tistih, ki sicer ne kažejo znakov okužbe, a prenašajo virus. WHO je ta teden znova pozvala vse države, naj agresivno pristopijo k testiranju, kar se je kot pozitivno izkazalo tudi v Južni Koreji in na Tajvanu. "Naše ključno sporočilo je testiranje, testiranje, testiranje," je v ponedeljek dejal prvi mož WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

kitajski virus - 2019-nCoV, Raziskava Zdravje Pomembno: Novi podatki o tem, koliko časa zdrži virus

Polovica okuženih ni kazala simptomov

Crisanti je za FT še sporočil, da je raziskava agresivnega testiranja v kraju Vo omogočila tudi pridobitev popolne "epidemiološke slike" bolezni covid-19.

Testiranje se je začelo kot rezervni načrt, ko so v tem kraju 22. februarja zabeležili prvo smrtno žrtev. V prvem krogu testiranja vseh prebivalcev kraja, ki so ga izvedli do konca februarja, so odkrili, da so trije odstotki okuženi z virusom. Polovica jih ni kazala simptomov.

Po izolaciji vseh okuženih je novo testiranje deset dni kasneje pokazalo, da je stopnja okuženosti padla na 0,3 odstotka.

Italijanska tiskovna agencija Ansa medtem poroča, da v tem kraju že šest dni niso zabeležili nobenega novega primera okužbe.

 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • maresem 13:35 18.marec 2020.

    Bo treba slediti dobri praksi a ne, ko bo že vse prepozno. Mislim, da je kriza z dobavo testerjev in zato taki izgovori?!

  • Janez_53 13:08 18.marec 2020.

    Upam, da bo krizni štab oziroma vlada v najkrajšem možnem času spremenila sedanji način testiranja in upoštevala najnovejša dognanja v boju z virusom! Če prejšnji vladi očitajo prepozno reagiranje, naj se sedaj izkažejo kot boljši! Nikakor pa ne smemo pozabiti, ...prikaži več da je velik delež krivde za hitro širitev okužbe na nekaterih zdravnikih in drugih zdravstvenih delavcih, ki so pohajkovali po Italiji, potem pa kot največji diletanti s svojim nespametnim ravnanjem širili okužbo med sodelavci in bolniki

Sorodne novice