Svet
15 ogledov

Iz rok preprodajalcev rešili 178 otrok

Zloraba Shutterstock
Kitajska policija je razbila dve kriminalni združbi, ki sta se ukvarjali s preprodajo otrok. Pri tem so rešili 178 otrok in prijeli več kot 600 osumljencev.

Sečuanska policija je združbi prišla na sled maja med obravnavo primera preprodaje otroka. Avgusta je obstoj še ene tovrstne tolpe potrdila tudi policija v jugovzhodni provinci Fujian. Izkazalo se je, da imata združbi svoje lovke razprostrte v več kot desetih provincah.

Po dolgotrajnem postopku zbiranja dokazov je več kot pet tisoč policistov v skupni akciji v desetih provincah 30. novembra aretiralo 608 osumljencev. Med operacijo so rešili 178 otrok. Policija je operacijo razglasila za "največjo zmago v boju proti trgovanju z otroki do zdaj", poroča AFP. Podatkov o starosti otrok in tem, ali so jih vrnili staršem, policija ni razkrila.

Najbolj zaželeni so dečki

Preprodaja otrok je na Kitajskem v porastu, predvsem po zaslugi ohlapnih pravil pri posvojitvah in pravilu enega otroka. Najbolj zaželeni so dečki, saj si številne družine želijo moškega naslednika. Starši, ki ne morejo imeti sina ali želijo še enega otroka, se tako odločijo, da ga bodo kupili. Včasih se zgodi, da v zameno preprodajalcem prodajo deklice. Kljub temu, da se oblasti trudijo stopiti na prste kriminalcem, pojava še niso uspeli zajeziti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.