Svet
6671 ogledov

Obsedno stanje v ZDA: Zavzeli kongres, podpredsednika evakuirali

Zaradi nasilja so morali celo delno evakuirati kongres in prekiniti zasedanje.

Ameriški kongres danes potrjuje rezultate predsedniških volitev, med tem je v  Washington prišlo na tisoče Trumpovih podpornikov. Ameriški mediji poročajo o nasilju pred Kapitolom, protestniki so se spopadli s policijo. Po poročanju CNN so ustrelili žensko, ki je v kritičnem stanju. Ameriški mediji poročajo o ranjenih policistih. 

 | Avtor:
Privrženci predsednika ZDA Donalda Trumpa so celo vdrli v kongresno palačo in prekinili proces potrditve izida predsedniških volitev 3. novembra. Zasedanje obeh domov kongresa je prekinjeno. Poslanci so se zatekli v svoje pisarne. Kongresna palača je obkoljena z vseh strani, kongresniki pa čakajo na policijske okrepitve, da lahko nadaljujejo z delom.

Županja prestolnice je zaradi izgredov odredila policijsko uro, ki se bo začela ob 18. uri po lokalnem času.

Gre za prvi napad na ameriški kongres po letu 1812, ko so ga zažgale britanske sile. Washington je kasneje doživel številne velike proteste, vendar so Trumpovi podporniki prišli v zgodovino kot prvi, ki jim je uspelo vdreti v poslopje.

Napad na kongres je presenetil kongresno policijo, ki je sicer poslopje zavarovala z barikadami in enotami, ki so tudi uporabile solzivec, vendar je bilo policistov premalo. Županja Washingtona Muriel Bowser je pred pričakovanimi protesti poklicala na pomoč nacionalno gardo, vendar vojske okrog kongresa ni bilo.

CNN je poročal, da so podpredsednika Pencea so zaradi izgredov že evakuirali, ker je policiji stanje ušlo izpod nadzora. Sicer je Trump svojega podpredsednika Mikea Pencea  označil za strahopetca, potem ko je ta zavrnil njegove pobude po razveljavitvi rezultatov predsedniških volitev. 

Podpredsednik Mike Pance sicer predseduje zasedanju obeh domov kongresa za potrditev Bidnoe zmege in mora razglasiti izid glasovanja elektorjev in izid predsedniških volitev. "Naredi, kar je treba, in ustavi krajo," mu je danes sporočil Trump. 

Na nož! Svet Trump napovedal vojno republikancem

Tik pred zasedanjem kongresa je še v času Trumpovega nagovora podpornikom Pence kongresu poslal tudi pisno zavrnitev želje po vplivanju na izid. "Moja prisega za podporo in obrambo ustave mi ne daje enostranskih pooblastil za odločanje o tem, katere elektorske glasove se lahko šteje in katere ne," je sporočil Pence.

Več sledi... 

Komentarjev 15
  • gregor51 08:08 07.januar 2021.

    ne če bi butelj mal več drugih programov geledal kot le rtv slo bi videl video dokaze o prirejanju volitev

  • Pikolo 07:07 07.januar 2021.

    Pravilno. Če drugače ni zadoščeno pravici, je pač treba ubrati drugo pot in demokratske kriminalce kaznovati na drug način.

  • Jernej65 23:17 06.januar 2021.

    Podporniki Trampa govorijo, da med svojim mandatom ni začel nobene vojne. Ne manjka veliko da bi jo začel kar doma s svojim hujskanjem o ukradenih volitvah. Zgubil je vse tožbe in celo pri sodnikih ki jih je postavil on. Zapuščajo ...prikaži več ga njegovi najožji podporniki, tudi Pence mu je dal vedeti, da bo spoštoval zakone in ustavo. Verjamem da je v Ameriki dovolj pametnih ljudi tudi iz njegovih vrst, da bodo preprečili bezljanje umsko bolnega Trampa prek ameriške ustave in demokracije.