Svet
8350 ogledov

Hrvati se ne šalijo: Voznik mora za 90 dni v zapor, vozil ne bo dve leti

Hrvaška policija Profimedia
Hrvaški organi po sprejetju nove zakonodaje niso nič milostni.

Poročali smo že, da je od začetka avgusta na Hrvaškem v veljavo stopila nova, veliko strožja prometna zakonodaja, ki za določene cestno-prometne prekrške predpisuje bistveno višje kazni kot do sedaj. 

Danes so hrvaški ograni izrekli do sedaj najstrožjo kazen po sprejetju nove zakonodaje. 24-letni voznik bo za vožnjo pod vplivom alkohola in brez vozniškega dovoljenja s prepovedjo vožnje moral v zapor. 

Hrvaška policija Strožje kazni Svet Nova zakonodaja na Hrvaškem: Oglobili so ga za skoraj štiri tisoč evrov

Sodnik mu je v kratkem postopku prisodil 90 dni zaporne kazni in prepoved upravljanja vozila B kategorije za dve leti. 

Policija ga je ustavila danes okoli 15. 35 na Zagrebački ulici v kraju Gračac nad Zadrom in med pregledom odredila alkotest, ki je pokazal 1,97 promile alkohola. 

Hrvaška policija Hrvaška Avto Tako enostavno boste na Hrvaškem ostali brez 2.700 evrov

Za osem prekrškov visoke kazni

Z novo zakonodajo so na Hrvaškem zvišali močno zvišali kazni za osem najpogostejših prekrškov, katerih posledice so hude poškodbe in velika gmotna škoda. Namesto prejšnjih 5.000 do 15.000 kun (od 676 do 2.028 evrov) morajo vozniki kršitelji zanje odšteti od 10.000 do 20.000 kun (od 1.352 do 2.700 evrov).

Hrvaška avtocesta Pozor Popotnik Visoke kazni, ki jih s 1. avgustom uvajajo na Hrvaškem

Gre za vožnjo v nasprotno ali prepovedano smer, prekoračitev dovoljene hitrosti v naselju za več kot 50 kilometrov na uro, namerno nespoštovanje rdeče luči na semaforju, zavračanje preizkusa psihofizičnega stanja, vožnjo pod vplivom alkohola in mamil nad 1,5 promila, zavračanje testiranja voznikov na alkohol in mamila ter vožnjo pred pridobitvijo vozniškega dovoljenja ali v času, ko je vozniško dovoljenje vozniku začasno odvzeto ali ukinjeno.

dezurni@zurnal24.si
Komentarjev 2
  • mph 21:14 16.avgust 2019.

    Vse pohvale.