Svet
2220 ogledov

Junaki. Rešili dve življenji. Z iskanjem nadaljujejo.

Potres na Hrvaškem Epa
Na Hrvaškem so uradno potrdili, da je v današnjem potresu živjenje izgubilo sedem ljudi. Pomoč tudi iz Slovenije.

Sedma uradno potrjena žrtev današnjega potresa na Hrvaškem je moški iz cerkvi v Žažinah. Nekateri portali so že pozno popoldne poročali o sedmih žrtvah, oblasti so številko zdaj uradno potrdile. 

Reševanje tudi ponoči 

Izpod ruševin so sicer ekipe Hrvaške gorske službe reševanja na širšem območju Petrinje in Gline locirali tri smrtne žrtve, izpod ruševin pa izvlekli dve živi osebi, so potrdili. 

"Izpoved ruševin smo pomagali ženski iz stavbe mestne uprave v Petrinji, v Majskih Poljanah pa smo s pomočjo psov našli tri smrtne žrtve in eno živo zatrpano osebo, ki smo ji pomagali na plano," je povedal načelnik omenjene službe Josip Granić. 

Na terenu je ševedno 169 ljudi od ekipe za delo na višini do tistih, ki morebitne preživele iščejo s pomočjo psov. Po poročanju hrvaških portalov je ena oseba še vedno pogrešana. 

Poleg iskanja morebitnih preživelih ekipe reševanja pomagajo čistiti ceste in prometnice, pri čemer pomagajo tudi gasilci, ki so se na območje pripeljali iz širšega območja. Na terenu v Petrinji je skupno 137 gasilcev, v Sisku 141. 

Potres na Hrvaškem | Avtor: Epa Epa

Pomoč prihaja 

Na območje so že zgodaj popoldne prišli tudi prostovoljci, ki niso člani gasilskih ali reševalnih vrst. Proti večeru so preko medijev pristojni prosili, da naj ljudje ne prihajajo več, saj noč otežuje delo, bojijo se novih poškodb. 

Pomoč so obljubile vse sosednje države, tudi Slovenija. Premier Janez Janša je tvitnil, da je danes govoril s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem in mu ponudil pomoč Slovenije v vsem, kar nujno potrebujejo ob današnjem rušilnem potresu v Petrinji in okolici. Uprava RS za zaščito in reševanje je v pripravljenosti in v neposrednem stiku z odgovornimi na Hrvaškem, je dodal.

Predsednik republike Borut Pahor je tvitnil, da je govoril s hrvaškim predsednikom Zoranom Milanovićem, ko je bil ta na poti na območje Petrinje. Izrazil mu je sočutje, solidarnost in pripravljenost Slovenije za pomoč.

Prvi tovornjaki že na pot

Obrambni minister Matej Tonin je na Twitterju sporočil, da bo Slovenija Hrvaški pomagala z modularnimi bivalnimi enotami, šotori, posteljami, grelci in agregati. 

Prvi tovornjaki uprave za zaščito in reševanje z modularnimi bivalnimi enotami naj bi krenili proti Hrvaški že danes, preostanek pa bodo s pomočjo Slovenske vojske dostavili jutri, je dodal.

Potres na Hrvaškem | Avtor: Epa Epa
potres Petrinja Hrvaška Po potresu v Petrinji Slovenija Gosar: Popotresnih sunkov bo še veliko

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.