Svet
6 ogledov

Kaczynskijevi zadnji poskusi

1/9
Žurnal24 main
Štiri dni pred drugim krogom predsedniških volitev na Poljskem Komorowski vodi pred Kaczynskim. Danes bo še zadnje televizijsko soočenje. Kaczynski zadnje dni aktivneje nagovarja Poljake.

Kampanja na Poljskem je minila precej mirno. Zaradi tragične nesreče predsednika Lecha Kaczynskega, na čigar grobu še zdaj leži venec rož z risbo vnuka in napisom "za mojega dedka", kandidata nista želela zaostrovati spopada za predsedniški stolček. Je pa Lechov brat Jaroslaw "izkoristil" situacijo ter pridobil nekaj volivcev, s tem ko je poudarjal bratovo vlogo in pomen nadaljevanja njegove politike.

Tragična letalska nesreča je prinesla tudi nekaj "dobrega", pravijo Poljaki: ruski državni arhiv je namreč pohitel z objavo tajnih arhivov o pokolu poljskih častnikov v Katinskem gozdu leta 1940, ki ga je zakrivila tajna sovjetska policija. Objavo je po letalski nesreči ukazal ruski predsednik Medvedjev, ki je po prepričanju Poljakov s tem pokazal presenetljivo veliko mero sočustvovanja.

Njegov slogan se glasi "Poljska je najpomembnejša". Po mestih sicer prevladujejo ravno Jaroslawovi plakati, zdi se tudi, da je poskrbel za več shodov in bolj aktivno nagovarjal potencialne volivce. Na drugi strani je Komorowski poskrbel za manj promocije.

Javna televizija je sicer v preteklih dneh opazno v ospredje potiskala Kaczynskega. A tudi ta naklonjenost medijev v lasti države Kaczynskemu verjetno ne bo pomagala do zmage. Poljaki sicer menijo, da zna biti rezultat precej tesen, a zmago vseeno pripisujejo Komorowskemu.

Tudi zadnji rezultati raziskav so pokazali, da je Komorowski ohranil skoraj deset odstotnih točk prednosti pred tekmecem: zanj namerava glasovati 52,1 odstotka vprašanih, za Jaroslawa pa 41,6 odstotka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.