Svet
10 ogledov

Kamera posnela atentatorja

1/2
Žurnal24 main
Hrvaška policija bo v soboto objavila fotorobot osumljenca za napad na Iva Pukanića. Domnevnega napadalca je v objektiv ujela nadzorna kamera.



Fotorobot osumljenca za aprilski napad. Atentator na Pukalića naj bi mu bil podoben © 24sata

 

"Fotorobot osumljenca bomo najverjetneje objavili v soboto. Naj omneim, da je fotorobot je zelo podoben fotorobotu osumljenca za aprilski napad na Ivico Pukanića," je na povezavo med aprilskim neuspelim in četrkovim usodnim napadom na lastnika hrvaškega tednika Nacional Ivico Pukaniča opozoril Krunoslav Borovec, načelnik urada direktorja hrvaške policije. Izdelava fotorobota je bila po njegovih besedah posledica uspešnega dela preiskovalcev in zavesti številnih državljanov, ki so svoje informacije o okoliščinah napada v Zagrebu, v katerem je poleg Pukanića umrl še vodja marketinga pri Nacionalu Nik Franjić, sporočili policiji.

Rekonstrukcija atentata
Kot poročajo hrvaški mediji, so nadzorne kamere, ki snemajo območje okrog stavbe Nacionala, posnele tako priprave na atentat pri poslopju Nacionala kot tudi eksplozijo. Zabeležile so osebo, ki se je v četrtek zjutraj pripeljala z motornim kolesom na dvorišče stavbe na zagrebški Palmotićevi ulici 3. Neznanec je motorno kolo parkiral poleg Pukanićevega avtomobila znamke Lexus. Na motorno kolo je zelo verjetno pritrdil eksploziv. Večernji list poroča, da se je oseba na posnetku nato odpravila v lokal na Palmotićevi 4, kjer naj bi čakala na ugoden trenutek za sprožitev eksploziva. Ta je nastopil ob 18.20, ko sta se Pukalić in Franjić napotila k Pukalićevemu avtomobilu.

Zakaj so mu ukinili zaščito?
Ivica Pukanić, lastnik hrvaškega tednika Nacional, je bil tarča atentata že aprila, a ga je preživel. Takrat je skupaj s hčerjo Saro dobil pravico do stalnega policijskega varstva. V njuni bližini sta bila sleherno uro po dva policista, nadzorovana je bila tudi Pukanićeva hiša. Pukanič je bil policijske zaščite deležen vse do začetka avgusta, ko so mu jo ukinili.

"Policijsko zaščito smo opustili v dogovoru s Pukanićem," je zatrdil hrvaški minister za notranje zadeve Tomislav Karamarko. Nasprotno novinarski kolektiv tednika Nacional na svoji spletni strani trdi, da je policija zaščito Pukanića ukinila na lastno pest in s tem ogrozila njegovo življenje. Varstvo naj bi ukinila zaradi pomanjkanja kadrov.

 

Pukanićeva žena Mirjana se trenutno nahaja v varni hiši, hči Sara pa je pri teti in pod policijsko zaščito. © 24sata

 
Počutil se je ogroženega
Internetna stran Nacionala je prekinila delo. Od atentata naprej je portal obarvan črno, na njem pa sta samo fotografiji Iva Pukanića in Nika Franjića. Samo dan pred umorom naj bi Pukanić zaupal predsedniku Mesiću, da ima občutek, da ga bodo ubili. O svojih slutnjah je povedal tudi nekaterim drugim prijateljem. Policija sicer še vedno preiskuje kraj umora. Takoj zjutraj so izpred Nacionala odpeljali dva poškodovana avtomobila, v garažo preiskovalcev pa je bil prepeljan tudi Pukanićev avtomobil. Policija je do zdaj opravila razgovore s 150 osebami. Opravili bodo tudi razgovor s predsednikom države Stipetom Mesićem in Hrvojem Petračem .

 

Pogreb Pukanića v ponedeljek

Tragično preminulega Iva Pukanića bodo pokopali v ponedeljek ob 16. uri v Veliki Gorici.

Morilec potrpežljivo čakal
Šef Nacionala je na usodni dan že zjutraj prišel v uredništvo Nacionala. Tisti dan je stavbo zapustil trikrat. Prvič je iz Nacionala odšel ob dvanajsti uri in se vrnil že po 45 minutah. Nekaj ur pozneje je še enkrat zapustil uredništvo, tretji izhod pa je bil usoden. Takrat je Nacional zapustil v družbi šefa marketinga Nika Franjića. Načelnik PU Zagreb Krunoslav Borovec je potrdil, da je bila eksplozivna naprava postavljena poleg avtomobila, oziroma pritrjena na neregistriranem motornem kolesu, parkiranem blizu Pukanićevega avtomobila. Aktivirana je bila prav v trenutku, ko sta se Pukanić in Franjić približala vratom avtomobila. Borovec je tudi potrdil, da Pukanić policiji ni prijavil nobene predhodnje grožnje.

 

Pukanićeva hčerka je takoj, ko je izvedela za grozljivo novico, omedlela. © 24sata

 
 
 

Umor z eksplozivno napravo uvrščamo v kategorijo, ki ima klasičen teroristični podpis. Takšen način umorov širi med prebivalci mesta strah in tesnobo.

Mate Laušić, strokovnjak za nacionalno varnost

 
"Atentat je delo profesionalca"
Policija se je dokopala do koristnih podatkov o atentatu. Več o tem Borovec ni želel razkriti, dejal je le, da se je preiskava razširila tudi na druge države. Hrvaška policija ne dvomi, da je atentat na Iva Pukanića delo profesionalca, za katerega je bilo potrebnega veliko znanja, veščin in izkušenj. Policijska preiskava se je usmerila v iskanje izvršitelja in naročnika.

Profesionalna likvidacija
Strokovnjak za varnost Mate Laušić pravi, da so Pukanića v zadnjem času videvali voziti drugo vozilo. To po Laušićevih besedah pomeni, da so morilci Pukanića zasledovali in skrbno načrtovali napad. Tega pa ni sposoben posameznik ali pa manjša in slabo organizirana skupina. "Likvidacija je bila izpeljana profesionalno," poudarja Laušić.

Nekdanji načelnik specialne policije Željko Sačić pravi, da so po umoru 26-letne Ivane Hodak strokovnjaki pričakovali nadaljevanje niza likvidacij in atentatov. "Gre za spiralo nasilja, za katero smo vsi pričakovali, da se bo nadaljevala. Oba umora sta zelo nasilni dejanji, ki imata veliko skupnega. Dejstvo je, da sta bila načrtovana do zadnje podrobnosti. To ni delo enega človeka, temveč kriminalne organizacije. Ne gre za nenačrtovano akcijo posameznika," je dogodke komentiral Sačić. Nihče pa ne ve, koliko ljudi naj bi bilo vpletenih v atentat.

Umora očeta ni prenesla
Policija je za Saro Pukanić (18) takoj po tragediji odredila policijsko varovanje. Pukanićeva hčerka je takoj, ko je izvedela za grozljivo novico, omedlela. Posredovati je morala celo nujna medicinska pomoč. Po navedbah nekaterih medijev naj bi omedlela tudi Mirjana Pukanić , ki je bila v času nesreče skupaj s svojo hčerko. Mirjana Pukanić je bila po umoru Ivane Hodak v skrbeh za svojo hčerko. Sara je bila sicer do pred dvema mesecema pod policijsko zaščito zaradi poskusa atentata na njenega očeta, ki je bil izveden maja 2008.

 
 

Pukanić je imel veliko sovražnikov, tako da mislim, da morilci prihajajo iz teh krogov in da niso v nikakršni povezavi z umorom Ivane.

Zvonimir Hodak, odvetnik

 
8 kilometrov na sekundo  
Po poročanju spletne strani 24sata naj bi bil Pukanić umorjen z visokokakovostnim eksplozivom – Semtexom, C4 ali celo TNT. Po besedah pirotehnika naj bi bilo eksplozive te vrste mogoče kupiti na črnem trgu. "Predpostavljam, da je bila bomba aktivirana z daljinskim upravljalnikom, najverjetneje z mobitelom. Prepričan sem, da bombe niso podstavili na dvorišču Nacionala, ampak nekje drugje, in to danes. Če bi bombo podstavili pred dnevi, se poveča možnost okvare," je dejal eden od zagrebških pirotehnikov. Jutarnji navaja, da je bil eksploziv najverjetneje pritrjen na nek skuter, katerega ostanke so preiskovalci našli na prizorišču eksplozije. "Eksloziv je bil od avtomobila oddaljen meter ali meter in pol,"  je razložil strokovnjak za eksplozive Željko Matejčič . Ocenil je, da je bila hitrost detonacije ob eksploziji kar 8.000 metrov na sekundo. "Vsak predmet, naj bo kamen ali steklo, ki ga detonacija takšne hitrosti dvigne v zrak, dobi smrtonosno moč."

Matejčič je prepričan, da so pri pripravi napada sodelovali vsaj trije ljudje. "Tisti, ki je aktiviral eksploziv, je žrtve zelo verjetno imel v vidnem polju". Pirotehnik Matejčič se boji, da oseba, ki je nastavila eksploziv, ne pozna ostalih sodelujočih pri pripravah za atentat, kar bi znalo otežiti delo preiskovalcev.

 

Samo dan pred umorom naj bi Pukanić zaupal predsedniku Mesiću, da ima občutek, da ga bodo ubili. ©24sata

Kronološki potek dogodkov:
– 18.20 Eksplozija na dvorišču Židovske občine. Dva sta umrla, dva sta ranjena.
– 18.45 Po neuradnih podatkih naj bi v eksploziji umrl Ivo Pukanić.
– 20.00 Policijska uprava Zagreb sporoči, da sta v avtomobilu znamke Lexus umrla dva, do takrat še neznana moška.
– 20.15 Na mesto eksplozije sta prispela minister Tomislav Karamarko in direktor policije Vladimir Faber.
– 20.25 Priča potrdi, da sta takoj po eksploziji ob avtomobilu ležali dve moški trupli in da je prepoznal Pukanića.
– 20.30 Na umor Pukanića se odzovejo politiki.
– 22.00 Potrjena je identiteta Pukanića. Za osebe, ki so mu bile najbližje, je takoj odrejena policijska zaščita.
– 23.45 Novinarji Nacionala so zapustili Nacional.
– 01.20 Trupli Iva Pukanića in Nika Franjića sta prepeljani v mrtvašnico.

Izredno stanje
Najnovejši atentat v vrsti takšnih in drugačnih napadov, ki zadnje tedne pretresajo Hrvaško, sta z zelo ostrimi besedami obsodila hrvaški predsednik Stipe Mesić in permier Ivo Sanader. Obsodbe prihajajo tudi iz tujine, ki se boji za krhko hrvaško demokracijo. Sestal se je tudi hrvaški svet za nacionalno varnost in obravnaval stanje v državi. Več na tej povezavi .
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.