Svet
13753 ogledov

Kdor ni cepljen, na neplačan dopust

New York na dan volitev Epa
V New Yorku v veljavo stopilo obvezno cepljenje za mestne uslužbence ...

V New Yorku je danes v veljavo stopilo obvezno cepljenje za vse zaposlene v mestni upravi in drugih mestnih organih, to so med drugim tudi policisti, gasilci in smetarji. Kdor ni cepljen z najmanj enim odmerkom, mora na neplačan dopust. Župan Bill de Blasio je v nedeljo tvitnil, da po njegovih informacijah pogoj izpolnjuje 91 odstotkov ljudi.

Cepljenih že 91 odstotkov

"91 odstotkov mestnih uslužbencev je sedaj cepljenih. Samo danes se je cepilo 2300 zaposlenih," je v nedeljo tvitnil newyorški župan.

Še prejšnji teden je bila cepljena le okoli tretjina gasilcev in smetarjev in četrtina policistov. Že de Blasio je napovedal, da se bodo verjetno večinoma cepili v zadnjem trenutku. Podobno je bilo namreč pri uvedbi obveznega cepljenja v drugih sektorjih, med njimi v šolstvu in zdravstvu, poročajo ameriški mediji.

Covid-19 Rekordi Zdravje Grozne številke, pozitivna skoraj polovica testiranih Cepljenje proti covidu-19, Gorenja vas Cepivo deluje? Zdravje Države z višjo precepljenostjo. Takšne so njihove številke

Gasilci pa na bolniško

Pred rokom danes pa so v preteklih dneh številni newyorški gasilci javili bolniško odsotnost. Za okoli 2000 gasilcev verjamejo, da so bolniško odsotni, ker se želijo izogniti cepljenju, so dejali viri blizu mestne uprave, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vodja newyorških gasilcev FDNY Daniel Nigro je podobno ugibal, da gre za lažne bolniške odsotnosti in vse pozval, naj se vrnejo na delo ali se bodo morali soočiti s svojimi dejanji.

Do nedelje je najmanj en odmerek cepiva sicer prejelo 87 odstotkov zaposlenih pri FDNY. Slabše je med drugim pri policistih, kjer je najmanj enkrat cepljenih 84 odstotkov in pri smetarjih (82 odstotkov). Pri večini uradih in organih znaša ta delež najmanj 90 odstotkov.

Zaposleni pri mestnih uradih in organih, teh je okoli 160.000, ki danes ne bodo predložili potrdila o cepljenju, bodo morali na neplačan dopust.

Komentarjev 4
  • kapibara1 15:05 01.november 2021.

    Pod Obvezno siljenje nekoga v nekaj .. Spada tudi Obvezna odgovornots posiljevalaca do posiljenega ..

  • Avatar Jaka Steiner
    jaka4 13:58 01.november 2021.

    Terorizem nad nedolžnim prebivalstvom se nadaljuje.

  • pro 13:39 01.november 2021.

    drugače je pa cepljenje prostovoljno