Svet
104 ogledov

Klonirali kravo za človeško mleko

Novice iz sveta genetike so vse bolj bizarne. (Foto: Istockphoto) Žurnal24 main
Argentinski laboratorij je sporočil, da so z uporabo človeških genov ustvarili prvo kravo, ki bo proizvajala mleko, podobno človeškemu.

"Klonirana krava, ki nosi ime Rosita ISA, je prva krava na svetu, ki v sebi nosi človeške gene s proteini, prisotnimi v človeškem mleku," je sporočil argentinski nacionalni inštitut za kmetijsko tehnologijo. Pri projektu je inštitut sodeloval z argentinsko univerzo San Martin.

Krava se je 6. aprila rodila s pomočjo carskega reza, ker je tehtala več kot 45 kilogramov, kar je okoli dvakrat več od običajne teže krav njene vrste. Ko bo odrasla, bo po prepričanju inštituta proizvajala mleko, podobno človeškemu.

"Naš cilj je bil dvigniti hranilno vrednost kravjega mleka, tako da smo dodali dva človeška gena, protein laktoferin, ki dojenčke oskrbi s protibakterijsko in protivirusno zaščito, ter lizocim, ki prav tako deluje protibakterijsko," je na novinarski konferenci pojasnil Adrian Mutto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.