Svet
55 ogledov

Breiviku je žal, da ni ubil še več ljudi

breivik Reuters
Norveški desničarski terorist Anders Behring Breivik se ne bo pritožil na izrečeno mu sodbo, s katero ga je sodišče v Oslu spoznalo za duševno zdravega in tako prištevnega med napadi, v katerih je 22. julija lani ubil 77 ljudi, ter ga poslalo v zapor, je sporočil njegov odvetnik Geir Lippestad.

Pet sodnikov okrožnega sodišča v norveški prestolnici je soglasno odločilo, da bo Breivik za zapahi najmanj deset let, kar pomeni, da pred tem časom ne bo mogel zaprositi za pogojni izpust, in največ 21 let, kar je najvišja možna zaporna kazen na Norveškem. "Rad bi se opravičil militantnim nacionalistom, ker mi ni uspelo ubiti več ljudi," je izjavil množični morilec.

Kazen bo moč še podaljšati, če bo sodišče ocenilo, da obsojenec še naprej predstavlja grožnjo družbi. Sodniki so ga v zapor poslali, potem ko so odločili, da je duševno zdrav. Odločitev sodnikov je v nasprotju z zahtevo tožilstva, ki je za skrajneža zahtevalo psihiatrično oskrbo.

Kot je povedal Breivikov odvetnik, se obsojeni v skladu s svojimi napovedmi na sodbo ne bo pritožil. "Pravi, da se ne bo pritožil, sedaj, ko so ga spoznali za duševno zdravega," je novinarjem med odmorom na sodišču povedal Lippestad.

Že pred tem je drug Breivikov odvetnik Odd Ivar Groen povedal, da njegovega klienta obsodba ni presenetila. Breivik, ki so mu od 16. aprila do 22. junija sodili za naklepni umor in terorizem, se je pred tem sam na razsodbo v sodni dvorani odzval z zadovoljnim nasmeškom.

Že pred izrekom kazni je namreč 33-letni skrajnež, ki je svoja krvava dejanja v Oslu in na otočku Utoya priznal, vztrajal, da je bil prišteven in je napovedoval, da se bo pritožil, če bi sodniki odločili, da je bil med morilskim pohodom neprišteven, kar je zahtevalo tožilstvo.

Slednje se za zdaj še ni izjasnilo, ali se bo na sodbo pritožilo.

Komentarjev 4
  • sprehajalec 11:07 25.avgust 2012.

    Največja kazen zanj bi bila razglasitev za duševno motenega. Tukaj je sodišče falilo. Pa ne bi solil pameti Norvežanom. Čeprav ven ne bo več prišel.

  • dd 10:29 25.avgust 2012.

    Kako ga lahko označijo za prištevnega, če je pobil toliko ljudi?. Zame tak človek niti malo ni normalen.

  • bojovi 16:28 24.avgust 2012.

    Samo 21 let?