Svet
14 ogledov

Kolumbija obtožuje Chaveza genocida

Slika prikazuje prostor, kjer je kolumbijska vojska na ozemlju Ekvadorja s pehot Žurnal24 main
Predsednika Venezuele in Ekvadorja Chavez in Correa sta na mejo s Kolumbijo poslala vojsko, s čimer sta odgovorila na posredovanje Kolumbije v Ekvadorju. Kolumbija pa želi Chaveza obtožiti genocida.
Rafael Correa je medtem kolumbijsko vlado že označil za lažnivo, poleg tega pa jo je obtožil, da hoče v regiji zanetiti vojno. Hugo Chavez je prav tako dejal, da bi Kolumbija in njeni ameriški zavezniki v Južni Ameriki radi s spopadi, kakršnega je v soboto na ekvadorskem ozemlju izvedla kolumbijska vojska, sprožili vojno.

Kolumbija je medtem obe omenjeni državi obtožila, da sodelujeta z uporniki. Ekvador in Venezuela sta se na te obtožbe že jezno odzvali in s Kolumbijo prekinili stike na vseh ravneh, Chavez pa je iz države celo izgnal kolumbijskega veleposlanika. Correa je dejal, da računalniški posnetki iz uporniškega taborišča v Ekvadorju, ki so ga Kolumbijci napadli v soboto, potrjujejo vse njegove obtožbe. Dodal je še, da bo te dokaze predal Združenim narodom in Organizaciji Ameriških držav (OAS).


Vojaki Ekvadorja nosijo truplo Raula Reyesa, voditelja Farca. © Reuters

 

Preventivna akcija
Kolumbijska vojska je v soboto s pehoto in zračnimi silami proti levičarskim gverilcem Revolucionarnih oboroženih sil Kolumbije (Farc) izvedla akcijo na ozemlju Ekvadorja. Pri tem je bilo ubitih 16 upornikov, na čelu z njihovim voditeljem Raulom Reyesom. Kolumbijski predsednik Alvaro Uribe je takoj po tem zatrdil, da je bila vojaška akcija le odgovor na napad upornikov z ozemlja Ekvadorja in zato legitimna. Kolumbijska vojska se je po akciji umaknila, Ekvador pa je proti meji poslal svojo vojsko in umaknil veleposlanika iz Bogote, nato pa v nedeljo odredil še takojšen izgon kolumbijskega veleposlanika iz Quita.

Na posredovanje kolumbijske vojske se je odzval tudi Chavez, ki je dejal, da mu je ekvadorski kolega Correa povedal, da so bili uporniki ubiti med spanjem, Uribeja pa je ozmerjal z lažnivcem. Kolumbiji je Chavez zagrozil z vojno, če bo njihova vojska poskušala v boju proti levičarskim upornikom prestopiti tudi mejo z Venezuelo. Ob tem je kolumbijskega kolega Uribeja ozmerjal z lakajem ZDA, narkopredsednikom, vampirjem in mafijcem. Zagotovil je, da bo Venezuela za vsako ceno branila zavezniški Ekvador.

Chavez podpihuje genocid?
Kolumbijski voditelj Uribe je napovedal, da bo njegova država poskušala prepričati Mednarodno kazensko sodišče v Haagu, naj zaradi podpiranja genocida vloži obtožbo proti Chavezu. Slednji naj bi namreč podpiral levičarske gverilce iz vrst Farca. Med nedavnim posredovanjem v Ekvadorju so kolumbijske vojaške sile našle neki prenosni računalnik, ki naj bi imel shranjene informacije o 300 milijonih dolarjev, ki naj bi jih Venezuela nakazala upornikom. V Venezueli so sicer že zavrnili kolumbijsko namero o vložitvi obtožbe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.