Svet
6192 ogledov

Kombi zapeljal med pešce v Barceloni

Kombi zapeljal med pešce v Barceloni EPA
Dogodek se je zgodil na eni najbolj znanih ulic in priljubljeni turistični točki Rambla.

Iz Španije poročajo o 13 smrtnih žrtvah in več deset poškodovanih, potem ko je kombi oz. dostavno vozilo okoli 17. ure po lokalnem času zapeljalo na območje cone za pešce Rambla v Barceloni. Oblasti so potrdile 13 smrtnih žrtev in okoli 80 poškodovanih. 

Mimoidoči so se po dogodku poskrili v bližnje trgovine in lokale, interventne službe so zahtevale zaprtje metroja in železniških postaj na območju. Množici, ki je bežala, je policija po megafonu sporočila, da gre za teroristični napad. Okoli 80 ljudi je zavetje poiskalo v bližnji cerkvi.

Marc Esparcia, 22-letni študent, ki živi v Barceloni, je za BBC dejal: "Slišal se je močan pok in vsi so bežali v zavetje. Bilo je veliko ljudi, veliko družin, na enem najbolj obiskanih krajev v Barceloni."

1/10
EPA

Dodal je: "Mislim, da je poškodovanih več ljudi. Grozno je bilo, zavladala je panika." Sam se je skril v lokal Starbucks.

Španski mediji navajajo, da je voznik belega kombija po trčenju stopil iz vozila in pobegnil. Policija je potrdila, da so prijeli eno osebo, ki jo obravnavajo kot terorističnega osumljenca.

Objavila je tudi sliko in ime moškega, ki je domnevno najel kombi znamke Fiat, ki je bil uporabljen v napadu. Moškega je identificirala kot Driss Oukabirja.

Eden od očividcev je za špansko TVE povedal, da je videl osumljenca, ko je ustavil kombi. Povedal je, da gre za mlado osebo, staro med 20 in 30 let, z ozkim obrazom in rjavimi lasmi.

Odgovornost za napad je prevzela skrajna islamistična skupina Islamska država. Sporočila, je, da "so napad izvedli vojaki Islamske države v odgovor na pozive k napadom na koalicijske države".

Gre za mednarodno koalicijo pod vodstvom ZDA, ki izvaja napade na položaje IS v Siriji in Iraku.

Večja vozila, kot so kombiji in tovornjaki, so bila že večkrat uporabljena kot orožje v terorističnem napadu na pešce, od julija lani tudi v Evropi.

Španski premier Mariano Rajoy je zaradi napada odpovedal počitnice v Galiciji na severozahodu Španije in se vrnil v Madrid. Na Twitterju je zapisal, da je v kontaktu z lokalnimi oblasti in dodal, da je prioritetna naloga pomagati žrtvam.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • xbit 19:08 19.avgust 2017.

    Zdaj že kombiji sami vozijo med pešce... Naslov bi moral biti: Musliman s kombijem namerno pobil pešce. Ob zgornjem naslovu človek najprej pomisli na nesrečo. To pa je umor. Vojna!

  • entity_ 23:36 17.avgust 2017.

    Izrodek - z imenom si naredil ustrezno avtorefleksijo. Z zapisom samo še dodatno potrdil. Psihopat, spokaj iz naše države v katero od vam dragih komunističnih rajev, kjer dajo največ na človekove pravice...tam se boš bolje počutil. Mi pa tudi, vselej ...prikaži več veseli kadar vidimo 1 retardiranca manj viseti na državnih jaslih.

  • izRODEk 23:21 17.avgust 2017.

    Še premalo - še več takih napadov in še več žrtev. Tudi med vami in vašimi sorodniki. Mogoče se boste takrat streznili in se vprašali, če si za svoje svinjarije, ko ste sejali smrt po bližnjem vzhodu, zaslužite kaj drugega ...prikaži več kot nasilno smrt. Hkrati pa ste del masovnega načrta vsesplošnega nadzora. Škoda, ker vas je večina retardiranih in se sploh še ne zavedate, kaj bo to prineslo. K sreči bo kmalu vojna. PS: Kdo je začel? Kaj počnejo slo morilci v Afganistanu? Svinje morilske natovske!