Svet
9 ogledov

Komorowski po pričakovanjih vodi

Analitiki predvidevajo, da bo na volitve prišlo le okoli 50 odstotkov volilnih u Žurnal24 main
V drugi krog predčasnih predsedniških volitev na Poljskem sta uvrstila Jaroslaw Kaczynski in Bronislaw Komorowski. Slednji je zbral 40,7 odstotka glasov, Kaczynski pa je zbral 35,8-odstotka glasov.

Predvolilne ankete so največjo podporo pripisovale dosedanjemu predsedniku parlamenta in po smrti Lecha Kaczynskega tudi začasnemu predsedniku Bronislawu Komorowskemu, kandidatu vladajoče Državljanske platforme (PO).  Za zmago bi Komorowski potreboval večino, zato je drugi krog volitev 4. julija praktično neizbežen.

Poljski predsednik ima dokaj široka pooblastila, saj lahko daje veto na zakone ter imenuje ljudi na nekatere pomembne položaje v državi. Prav tako ima pooblastila za delovanje v zunanji in varnostni politiki.

Kaczynski, ki je bil še pred meseci precej manj priljubljen od svojega brata, mu je uspelo med kampanjo popraviti sloves ostrega zagovornika svojih stališč brez pristajanja na kompromise, sčimer si je povečal svojo podporo.

Veliko je pridobil tudi na račun simpatij zaradi tragične izgube, skozi katero je šel v zadnjih dveh mesecih in pol. Kaczynski je poznan kot evroskeptik, ki si želi trdnejše navezave na ZDA, obenem pa se zavzema za močno državno oblast.

Analitiki so sicer tokratne volitve poimenovali za najbolj čudne v postkomunistični zgodovini, saj so kratko kampanjo po težko nadomestljivi izgubi vodstva države zaznamovale še hude poplave.

Elito odnesla nesreča
Aprilska letalska nesreča pri ruskem Smolensku je bila usodna za tedanjega predsednika Lecha Kaczynskega, njegovo ženo in še 94 visokih predstavnikov poljske države. Namenjeni so bili na slovesnost ob 70. obletnici poboja poljske elite v Katinskem gozdu. Za napako naj bi bil odgovoren pilot, ki je skušal pristati kljub slabemu vremenu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.