Svet
21 ogledov

Konec težav vodičev v tujini

Sejem Turizem in prosti čas ter Salon plovil bosta na Gospodarskem razstavišču p Žurnal24 main
Turističnim agencijam v tujini ni treba najemati lokalnih vodičev, pravi Evropska komisija.

Slovenske turistične agencije so se pri organiziranju potovanj čez mejo ubadale z nemalo težavami, saj so ponekod slovenske vodiče na tujem preganjali in jim grozili s kaznijo, češ da nimajo ustreznih licenc za vodenje v državah, kot so Avstrija, Poljska, Madžarska, Italija, Španija, Portugalska.

Zato so se slovenske turistične agencije pritožile, da morajo najeti po dva vodiča, lokalnega in slovensko govorečega za prevajanje. Na Evropsko komisijo je vprašanje glede tega naslovila Romana Jordan Cizelj, odgovor komisije pa je jasen: "V skladu z določbami direktive lahko turistična agencija zagotavlja poklicne storitve v državi članici, ki ni država članica, v kateri je bil ta subjekt pravno ustanovljen, pri čemer jih mora predhodno prijaviti, če to zahteva država članica gostiteljica. Nacionalne določbe in prakse, ki bi določale prisotnost lokalnih turističnih agencij ali drugo obliko njihovega vključevanja, ne bi bile v skladu z zakonodajo EU."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.