Svet
32 ogledov

Kralj le še zgodovina

Razglasitev republike predstavlja naslednji korak v mirovnem procesu po desetlet Žurnal24 main
Novoizvoljena skupščina Nepala je z veliko večino izglasovala odpravo monarhije, ki je bila 240 let del zgodovine te himalajske države, in razglasila republiko.

Za odpravo monarhije in uvedbo republike je glasovalo 560 članov skupščine, štirje so temu nasprotovali. V skladu z odločitvijo ustavodajne skupščine bo Nepal postal neodvisna, nedeljiva, suverena, sekularna in demokratična republika, 29. maj pa bodo poslej praznovali kot dan republike.

Črna zgodovina kraljeve družine
Ustavodajna skupščina je sprejela tudi odločitev, v skladu s katero ima kralj Gyanendra na voljo 15 dni, da zapusti palačo v središču Katmanduja. Kralj Gyanendra je bil okronan leta 2001, potem ko je njegovega brata, kralja Birendro, kraljico Aishwaryo in še sedem članov družine v navalu besa ustrelil tedanji prestolonaslednik Dipendra, ki je pozneje naredil samomor.

Razglasitev republike predstavlja naslednji korak v mirovnem procesu po desetletni državljanski vojni. Vpletene strani so leta 2006 sklenile mirovni sporazum, na podlagi katerega so uporni maoisti končali vojno, ki je terjala najmanj 13 tisoč življenj. Osrednja zahteva sporazuma so bile volitve v ustavodajno skupščino, ki so jih izvedli aprila letos, večino sedežev pa so osvojili maoisti.

Prebivalci Nepala so osvobojeni večstoletne fevdalne tradicije. © Reuters

 
Izkaz časti
Predstavnik maoistov Krishna Bahadur Mahara je povedal, da je bila s tem, ko je bila odpravljena monarhija, izkazana čast tisočim Nepalcev, ki so se žrtvovali. Prebivalci Nepala so osvobojeni večstoletne fevdalne tradicije, odprla pa so se tudi vrata radikalnim socialnim in gospodarskim spremembam, je dodal.

Intervju z alpinistom Vikijem Grošljem:

Viki Grošelj

 
Nepalci za pokol krivijo sedanjega kralja
►Se bo zaradi zadnjih dogodkov za tujce v Nepalu kaj spremenilo?
Država je zelo odvisna od turizma, vedno so bili zelo gostoljubni in ne pričakujem, da bo v prihodnosti kaj drugače.

Bodo maoisti ostali pri republiki ali bodo poskušali vzpostaviti kitajski sistem?
Maoisti se bodo verjetno oblikovali v nekakšno stranko za ljudstvo. Verjetno bi si želeli podobnega sistema, kot je na KItajskem, vendar pa mislim, da bo glede na trende v svetu Nepal ostal republika.

Kakšno vlogo je imel kralj v Nepalu?
Do leta 1990 je imel kralj absolutno oblast, potem pa je popustil pritiskom in pristal na parlamentarno monarhijo. Ob umoru kralja leta 2001 so bili Nepalci prizadeti, šokirani, saj kralja dojemajo tudi kot utelešenje njihovega najvišjega božanstva.

Kako priljubljen je bil sedanji kralj?
Sedanji kralj je na oblast prišel po pokolu. Čeprav uradno velja drugače, večina Nepalcev meni, da za umori stoji on. To mu je oslabilo položaj in pomagalo na oblast maoistom.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.