Svet
559 ogledov

Johnson sestavlja novo ekipo

Boris Johnson
1/2
Profimedia
Nekdanjega britanskega zunanjega ministra Borisa Johnsona je kraljica imenovala za novega predsednika vlade.

Boris Johnson je danes obiskal kraljico Elizabeto II. in ta ga je imenovala za novega predsednika vlade. Na tem položaju je nasledil Thereso May, ki je pred tem kraljici predala odstopno izjavo.

Johnson je v prvem govoru v vlogi premierja pred svojo rezidenco na Downing Street 10 ponovil, da bo Združeno kraljestvo 31. oktobra zapustilo Evropsko unijo, poroča britanski BBC.

Britanska zastava predstavlja svobodo, svobodo govora, vladavino prava in demokracijo, je dodal. "Zato bomo 31. oktobra šli iz EU," je zagotovil.

"Britanski državljani so siti čakanja in prišel je čas, da delujemo, sprejemamo odločitve, nudimo močno vodstvo in spremenimo državo na bolje," je dejal. Po njegovem ne nameravajo čakati 99 dni, kolikor je še do konca oktobra.

Novi premier je izrazil prepričanje, da lahko sklenejo nov in boljši dogovor z Brusljem. Mora pa biti Velika Britanija pripravljena tudi "na možnost, da bo Bruselj zavrnil nadaljnja pogajanja", zaradi česar bodo prisiljeni v brexit brez dogovora, je dodal.

Boris Johnson kraljica Elizabeta II. | Avtor: Epa Epa

V govoru se je zahvalil tudi Mayevi za njen pogum in potrpežljivost, a dodal, da je kljub njenim naporom država "jetnik starih razprav iz leta 2016" ter se s s tem navezal na referendum o brexitu.

Prihod Johnsona do Buckinghamske palače so sicer zmotili okoljski protestniki organizacije Greenpeace, ki so s človeško verigo skušali opozoriti takrat še bodočega premierja na okoljsko krizo.

Ostal brez nekaterih ministrov

Po več odstopih v vladi je med prvimi nalogami Johnsona preoblikovanje kabineta. S svojih položajev so med drugim odstopili finančni minister Philip Hammond, pravosodni minister David Gauke, minister za mednarodno razvojno pomoč Rory Stewart in namestnik premierke David Lidington. Kot glavni razlog so navedli, da ne morejo sodelovati s premierjem, ki želi do konca oktobra izvesti brexit z dogovorom ali brez njega.

V ekipi ni več tudi Jeremyja Hunta, ki je do sedaj zasedal mesto zunanjega ministra. Johnson je Huntu ponudil obrambni resor, kar pa je Hunt zavrnil. 

V novem kabinetu bo zunanje ministrstvo vodil Dominic Raab. Nekdanji minister za brexit je postal tudi prvi minister v vladi, kar mu sicer ne podeljuje nobenih posebnih pooblastil. Zaseda pa najvišji položaj med ministri. Pred tem je imel ta naziv Damian Green, ki je zapustil vlado leta 2017, piše britanski BBC.

Po pričakovanjih je dosedanji notranji minister in finančnik Sajid Javid prevzel finančno ministrstvo. Javida pa je na notranjem ministrstvu nasledila Priti Patel, nekdanja ministrica za razvoj in goreča zagovornica brexita.

Dosedanji minister za varnost Ben Wallace bo prevzel obrambno ministrstvo. Nova ministrica za mednarodno trgovino pa je Elizabeth Truss, ki je po imenovanju dejala, da je resnično pomembno, da so vsi ministri podprli izstop države iz EU 31. oktobra.

Svoj položaj je med drugim ohranil Stephan Barclay, ki bo še naprej vodil ministrstvo za brexit. Matt Hancock bo še naprej minister za zdravje in socialo, Amber Rudd pa je ostala ministrica za delo in pokojnine ter prevzela še resor za enakost žensk.

Bivša ministrica za izobraževanje Nicky Morgan je postala ministrica za kulturo. Vodenje njenega bivšega ministrstva je prevzel Gavin Williamson, ki so ga samo pred dvema mesecema odstavili zaradi odtekanja informacij iz njegovega kabineta.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice