Svet
19 ogledov

"Kristjani? Boga boste videli v nekaj sekundah!"

Strelski pohod v Roseburgu EPA
Strelec je v pohodu na kolidžu ubil devet ljudi. "Na to sem čakal več let," je dejal po navedbi ene od prič in ustrelil profesorja.

V strelskem pohodu na kolidžu v kraju Roseburg v ameriški zvezni državi Oregon je vključno z napadalcem umrlo deset ljudi, sedem pa je bilo poškodovanih.

Policija še ni sporočila identitete napadalca, po neuradnih podatkih pa gre za 26-letnega Chrisa Harperja Mercerja

Motiv napada ni znan, policija pa preiskuje navedbe, da je napadalec svojo namero sporočil preko socialnih medijev. Nekateri mediji poročajo, da je žrtve izbiral med kristjani.

Oče strelca Ian Mercer je po rodu Britanec, ki že več let živi v ZDA. Za medije je danes povedal, da sodeluje s policijo in FB ter dodal: "Šokiran sem, tako kot preostali, nad tem, kar se je danes zgodilo."

Ena od poškodovanih je pred operacijo svojemu očetu in bratu povedala, da je napadalec vstopil v razred ter profesorju dejal: "Na to sem čakal več let." Nato ga je ustrelil vanj in streljal naprej.

Chris Harper-Mercer | Avtor: Profimedias Profimedias

 Študentom je dejal, naj vstanejo, če so kristjani. Ko so vstali, je rekel: "Dobro, ker ste kristjani, boste videli boga v nekaj sekundah."

Do streljanja na kolidžu, ki ga obiskuje 3000 študentov, je prišlo okoli 10.30 po krajevnem času (17.30 po srednjeevropskem).

Obama pozval k spremembi zakonodaje

Chris Harper-Mercer | Avtor: Profimedias Profimedias
Strelski pohod v Roseburgu | Avtor: EPA EPA
Strelski pohod v Roseburgu | Avtor: EPA EPA

                                                                                                                                          Na napad se je vidno pretresen odzval tudi ameriški predsednik Barack Obama in dejal da molitve "niso več dovolj" ter opozoril na problem zakonodaje o orožju. "Tragedijo je treba politizirati," je povedal in pozval k spremembi zakonodaje.

Ob tem je pozval k razmisleku glede tega, koliko Američanov je v zadnjem desetletju umrlo v terorističnih napadih in koliko v nasilju z orožjem.

Strelski pohod v Roseburgu | Avtor: EPA EPA
Strelski pohod v Roseburgu | Avtor: EPA EPA
Strelski pohod v Roseburgu | Avtor: EPA EPA
                                                                                                                                                 "Porabli smo na tisoče milijard dolarjev, sprejeli nove zakone in ustanovili nove agencije, da preprečimo teroristične napade. Kar je prav,"
je dejal pred novinarji. "Imamo pa kongres, ki blokira zbiranje statistike o tem, kako bi podobne napade preprečili. Kako je to mogoče?"

Komentarjev 8
  • s.i.k. 14:38 03.oktober 2015.

    .sj. in pol nič zafrustrirani in nič pjani hitr u isto štacuni po topopremo za obrambo / a majo tut akcije pa popuste.. me zanima

  • nina 06:13 03.oktober 2015.

    Slovenci tudi lepo napredujemo po smotanem zahodu,nidaleč čas ko bo tudi v Sloveniji isto,se že dogaja.Tudi na naših šolah je polno nasilja,kot ga prej ni bilo,pa taka demokracija naj jo kar imajo sami mi jo nerabimo.

  • rororkoko 16:53 02.oktober 2015.

    kje pa je mladenič dobil orožje? u trgovini? nič čudnega! malo si zafrusgtriran, spiješ dva deci, zaviješ v mitraljez-štacuno in se opremiš za podvig