Svet
30 ogledov

Kubanci smejo trgovati z avtomobili

Avtomobili vozijo mimo revolucionarne parole.
1/20
Reuters
Pred dvema mesecema je kubanska vlada odpravila več kot 50 let staro prepoved prodaje, nakupa in menjave avtomobilov. Kubanci doživljajo pravi avtobum. Mnogi se bodo z veseljem poslovili od svojih starih vozil.

Na kubanskih cestah še vedno prevladujejo v povprečju izjemno stari avtomobili. Ob ameriških dolgih štirikolesnikih iz 50. let minulega stoletja se prevažajo sovjetske lade. Ne eni ne drugi pa niso smeli menjati lastnikov, zato so bili ti nanje precej navezani, jih vzdrževali in tako omogočali, da nekateri še vedno delujejo več kot pol stoletja po tem, ko so zapustili tovarne v tedanji komunistični supersili ali na ozemlju Kubancem nenaklonjenih ZDA.

Zaradi prepovedi je večina avtomobilov, ki se vozijo po ulicah Havane in drugih kubanskih mest, starejših od revolucije, ki je otok spremenila leta 1959. Tako povprečen voznik upravlja z vozilom, ki je starejše od lastnika.

Reforme – zelo omejena liberalizacija

Liberalizacija trga z avtomobili je le ena izmed 300 ukrepov v sklopu reform, ki se jih je lotila vlada pod vodstvom predsednika Raula Castra. Uvoz novih avtomobilov iz tujine pa bo za povprečne državljane izoliranega otoka kljub temu nedosegljiva želja. Tako so policijski avtomobili eni boljših, ki jih lahko uzremo na kubanskih cestah.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.