Svet
200 ogledov

Lastnik tabloida priznal, da je pomagal Trumpu

Donald Trump Profimedia
V sodnem procesu proti Trumpu je pričal nekdanji izdajatelj tabloida National Enquirer David Pecker, ki je priznal, da sta imela z Donaldom Trumpom dogovor.

Nekdanji izdajatelj tabloida National Enquirer David Pecker je danes na sodišču v New Yorku priznal dogovor o utišanju negativnih zgodb o nekdanjem predsedniku ZDA Donaldu Trumpu pred predsedniškimi volitvami leta 2016 ter objavljanju negativnih zgodb o njegovih političnih nasprotnikih, poročajo ameriški mediji.

Pecker je prva priča tožilstva v zgodovinskem prvem kazenskem sodnem procesu proti bivšemu predsedniku ZDA, v okviru katerega se Trump sooča s 34 točkami obtožnice zaradi ponarejanja poslovnih dokumentov v zvezi s plačilom 130.000 dolarjev pornografski igralki Stormy Daniels za molk o spolnem odnosu.

Trump priljubljen pri bralcih, zato mu je pomagal

Pecker je povedal, da je Trumpu pred volitvami leta 2016 predlagal, da bi njegov tabloid objavljal negativne zgodbe o njegovih političnih nasprotnikih. Dodal je, da je bil Trump pri bralcih njegovega tabloida izjemno priljubljen in se je tudi zaradi tega odločil za predsedniško kandidaturo.

Sam mu je pri tem pomagal tako, da je v času republikanskih strankarskih volitev objavljal negativne članke o Trumpovih nasprotnikih znotraj stranke, kot sta bila Ted Cruz in Marco Rubio, kasneje pa tudi z napadi na njegovo demokratsko protikandidatko Hillary Clinton.

Donald Trump | Avtor: Profimedia Profimedia

V skladu z dogovorom naj bi predloge za negativne članke Peckerju posredoval nekdanji Trumpov odvetnik Michael Cohen. "Cohen me je klical in mi denimo poslal določene informacije o Tedu Cruzu, ki so bile osnova za našo zgodbo, mi pa smo jo nato malce dodelali," je po navedbah ameriškega medija CNN dejal Pecker.

Sodnik odvetniku očital izgubljanje kredibilnosti

Sodnik Juan Merchan je sicer zjutraj najprej poslušal argumente tožilstva in obrambe glede Trumpovega kršenja sodne prepovedi napadov na priče v postopku. Odločitve še ni sprejel. Tožilstvo zahteva, da se Trumpa za vsako od desetih dosedanjih kršitev ukaza kaznuje s tisoč dolarji denarne kazni ali priporom.

Odvetnik Todd Blanche je skušal sodnika prepričati, da ni bilo kršitev, saj je Trump na svojem družbenem mediju le poobjavljal to, kar so objavljali drugi. Trdil je tudi, da za njegove objave skrbijo drugi ljudje. Dodal je, da Trump zelo skrbno upošteva ukaz, sodnik pa mu je odvrnil, da "izgublja vso kredibilnost".

Trump namreč že tedne objavlja kritike na račun udeležencev procesa, na čelu z glavno pričo tožilstva in svojim nekdanjim odvetnikom Michaelom Cohenom.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Kmodri_ 00:17 25.april 2024.

    Simon bo oranžni kombezion pristajal!