Svet
3700 ogledov

Lestvica: Top 10 najbogatejših Evropejcev

Bernard Arnault in Donald Trump Profimedia
Bernard Arnault ostaja najbogatejši človek v Evropi.

Največ evropskih bogatašev prihaja iz Nemčije. Premoženje evropskih milijarderjev je lani naraslo na tri bilijone dolarjev, je ugotovil Forbes, saj so najbogatejši na svetu še vedno v veliki meri zaščiteni pred finančno škodo, ki jo je povzročila pandemija koronavirusa. 

Skupno za bilijon dolarjev bogatejši

Število milijarderjev na svetu je doseglo nov mejnik – teh je zdaj že 2755, kar 660 več kot leto pred tem. Med njimi je letos 628 evropskih milijarderjev (lani jih je bilo 511). Skupno so za 1 bilijon dolarjev bogatejši kot pred letom dni, kar kaže na to, da je bilo pandemično leto za najbogatejše precej donosno.

Letos se je na lestvico uvrstilo 72 novincev, med njimi tudi direktor podjetja Axel Springer Mathias Doepfner in ustanovitelj podjetja Checkout.com Guillaume Pousaz. Na seznamu so tudi povratniki na prestižno lestvico, med njimi ustanovitelj EasyJeta Stelios Haji-Ioannou in nemški bratje, ki so ustanovili Rocket Internet - Oliver, Marc in Alexander Samwer.

Amazon porast Svet Forbes: To so trenutno najbogatejši Zemljani

Top 10: brez bistvenih sprememb

Na lestvici najbogatejših Evropejcev kraljuje vodja multinacionalke za luksuzno blago Bernard Arnault, ki je hkrati tudi tretji najbogatejši človek na svetu. Njegovo premoženje je ocenjeno na 150 milijard dolarjev, skoraj dvakrat toliko kot lani.

Sledi mu Španec Amancio Ortega, lastnik blagovne znamke Zara, ki ima pod palcem 77 milijard dolarjev. Na tretjem mestu pa je letos pristala vnukinja ustanovitelja kozmetičnega podjetja L'Oreal, Francoise Bettencourt Meyers, s 73,6 milijarde dolarjev.

Sledijo François Pinault (Kering) z 42,3 milijarde dolarjev, Beate Heister in Karl Albrecht Jr. (dediča trgovske verige Aldi) z 39,2 milijarde dolarjev, Dieter Schwarz (dedič trgovskih verig Kaufland in Lidl) s 36,9 milijarde dolarjev, Giovanni Ferrero (dedič podjetja s čokolado in sladkimi prigrizki Ferrero, t. i. "Nutella milijarder") s 35,1 milijarde dolarjev,  Alain in Gerard Wertheimer (Chanel) s 34,5 milijarde dolarjev in Alexey Mordashov (Severstal) z 29,1 milijarde dolarjev.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • izy 09:09 07.april 2021.

    Največji "virus" na svetu je lakota. Poznamo "cepivo", ki mu rečemo hrana in voda, pa jim vsi zgoraj našteti in podobni iz celega sveta nočejo pomagati. Banda pokvarjena.