Svet
17 ogledov

Leto dni po pariških napadih

Poklon žrtvam terorističnih napadov EPA
13. in 14. november 2015. Datuma, ki ga Pariz in Francozi ne bodo pozabili. Smrti 130 nedolžnih civilistov, ki so jih pobili islamski skrajneži, travmatizirajo celotni francoski narod. Preiskovalci so identificirali večino storilcev, prijeli osem moških in v grobem sestavili ves potek napadov.

Francoski tožilci leto dni po napadih v Parizu zagotavljajo, da vedo, kdo je bil glavni organizator napadov, a za zdaj zaradi interesov preiskave še ne želijo razkrivati njegovega imena.

V torek so sicer objavili, da so prišli do prelomnega trenutka preiskave, z identifikacijo belgijsko-maroškega džihadista, ki naj bi bil trenutno v Siriji. 32-letni pripadnik Islamske države Oussama Atar je bil že prej iskan zaradi povezav z napadi v Bruslju. Že deset let je na listah evropskih varnostnih služb. Preiskovalci menijo, da je iz Sirije pomagal v Evropo dvema napadalcema na pariški stadion in enemu alžirskemu džihadistu, ki so ga prijeli v Avstriji.

Pariz po napadih | Avtor: EPA EPA

Abdeslamov molk

Devet poznanih napadalcev na francosko prestolnico v lanskem letu in njihovi štirje pomočniki so ubiti, osem jih je priprtih v francoskih zaprih, še šest v zaporih drugih držav. Dva sta v Belgiji, kjer so napade tudi načrtovali. Salah Abdeslam, eden glavnih organizatorjev napadov, je ključni osumljenec, sodelovanje s francoskimi preiskovalci zavrača. Preiskava je hitro pokazala, da so imeli napadalci vezo z Brusljem, a šele napadi na belgijsko prestolnico, ki so sledili čez mesece, so pomagali razkriti celotno sliko.

Salah Abdeslam aretacija | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter
Belgijski preiskovalci so neposredno po napadu našli prenosni računalnik z mapo "13. november", v kateri so našli dopisovanje organizatorjev napadov. V istem računalniku so preiskovalci odkrili tudi, da so napadalci pripravljali še dva napada, ki sta ostala pri načrtih.

Abdeslam se je še v isti noči napadov skupaj z dvema pomočnikoma, ki sta ga poiskala v Parizu, vrnil v Blegijo, pri čemer je obšel kar tri kontrolne točke francoske policije. Uspešno se je skrival vse do marca, ko ga je bruseljska policija prijela. Štiri dni pred bruseljskimi terorističnimi napadi. S preiskovalci ne sodeluje. Skupaj z bratom Brahimijem je pomagal v načrtovanju pariških napadov, povezana sta bila z Abaaoudom, ki je nekaterim izmed napadalcev pomagal, da so prišli na evropska tla.

Napadi niso bili zadnji

"Leto dni po 13. novembru se zavedam dvomov in vprašanj, s katerimi se sooča naša družba. Ljudje so zaskrbljeni in dolgujemo jim resnico. Da, terorizem bo spet udaril. Toda, da, imamo sredstva, da se upremo in moč, da zmagamo. Mi Evropejci bomo premagali islamski terorizem," je medtem tik pred obletnico napadov na Pariz zapisal francoski premier Manuel Valls, objavili pa so ga španski El Pais, italijanska La Repubblica, britanski The Guardian, francoski Le Soir, švicarski La Tribune de Geneve ter nemški Die Welt.

Pariz | Avtor: EPA EPA


V zadnjih mesecih je francoski premier večkrat ponovil, da bo Francija spet tarča napadov. Ocenil je, da je "nevarnost tu, je stalna" in da se "ne moremo več skrivati za ameriškim zaveznikom", ki se po njegovem mnenju vse manj vmešava v globalna vprašanja, poroča STA.

Pred dnevom komemoracij je Valls sorodnikom in prijateljem žrtev pariškega napada sporočil: "Ne mine niti en dan, da ne pomislim na 130 žrtev napada, na stotine ranjenih, na vse druge žrtve terorizma, na njihove družine. Jutri se bo Francija, združena v enotnosti, ustavila za premislek."

Danes bo imel v prenovljeni pariški dvorani Bataclan, kjer v lanskem napadu umrlo 90 ljudi, koncert britanski glasbenik Sting. S tem bo ponovno odprl dvorano in začel številne obeležitve v spomin na tragično umrle v napadih po Parizu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • matermila 08:05 13.november 2016.

    "Salah Abdeslam s preiskovalci ne sodeluje."Stavim letno plačo,da mi v enem tednu pove vse,pa še malo več.Brez milosti.

  • Zmago 07:58 13.november 2016.

    https://www.youtube.com/watch?v=FJjSzXkm55o&spfreload=10&bpctr=1479021986

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 00:00 13.november 2016.

    Prva stavar... Francozi naj lepo vojsko iz Sirije umaknejo, potem pa naj zapustijo NATO. Nato naj se opravičijo, ker so amerom pomagali rušiti vse države iz bližnjega vzhoda... Šele POTEM se pa lahko zgražajo nad "terorističnimi" napadi.