Svet
16639 ogledov

"Lucifer" bo postal stalnica: Temperature nad 40 stopinj nič nenavadnega

Vročinski val
Klimatologi ne napovedujejo nič dobrega.

Brez ukrepov proti globalnemu segrevanju ozračja bodo temperature nad 40 stopinjami Celzija v Evropi do leta 2050 postale stalnica. Tako ugotavljajo strokovnjaki, ki so svoje delo združili v projektu "World Weather Attribution". 

Ugotavljajo, da so vročinski valovi, kot je bil letošnji "Lucifer", ki je v vzhodno in južno Evropo prinesel temperature nad 40 stopinjami Celzija in izzval številne gozdne požare, štirikrat pogostejši kot pred stotimi leti.

Vreme: Resen poziv Arsa - Vročina Vreme Svet Vročinski val poimenovali "Lucifer"; kaj prinaša? Oblaki bodo zakrili sonce Vreme Slovenija Septembrsko vreme ni bilo tako kislo že 50 let

"V začetku 20. stoletja je bilo poletje, kakršnemu smo mu bili priča letos, zelo redko," je dejal Geert Jaan van Oldenborgh  z Nizozemskega kraljevega meteorološkega inštituta. "V celotni južni Evropi obstaja veliko večja možnost, da bodo podobni toplotni valovi poleti postali pravilo."

"Poletja so vse toplejša," je za The Guardian povedala Friderike Otto z Univerze Oxford v Veliki Britaniji. "Vročinski valovi so veliko bolj intenzivni, kot so bili, ko so v 50-ih letih odraščali moji starši. Če ne bomo naredili nič za zmanjšanje toplogrednih plinov, bodo ekstremne temperature, ki smo jih videli zadnje poletje, postale normalne, ko bo moj sin zrasel v moža."

V južni in vzhodni Evropi so julija in avgusta večkrat zabeležili temperature nad 40 stopinjami celzija. Klimatske simulacije WWA kažejo, da bodo takšni vremenski ekstremi do polovice stoletja postali tipični za južno Evropo, v kolikor se ne bodo zmanjšale emisije toplogrednih plinov v ozračje. 

Analiza ekstremnih vremenskih pojavov je pokazala, da so vročinski valovi v Evropi postali pogostejši, na jugu Evrope kar za desetkrat. 

Vročina Slovenija Tudi pri nas 40 stopinj Celzija in to ne na Primorskem Vročina, znojenje Slovenija Rekordno vroča noč

S spremembami vremena je povezano tudi večje število žrtev, povezanih z visokimi temperaturami. Zdravstvena revija The Lancet Planetary Health je napovedala, da bi se število smrtnih žrtev zaradi ekstremnih vremenskih pojavov, med kater spadajo tudi vročinski valovi, gozdni požari ali suša, do konca stoletja povečali za petdesetkrat.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • Marko Kos 23:34 28.september 2017.

    chemtrailsi + haarp nas segreva kot v mikrovalovki.

  • igorgeus 08:48 28.september 2017.

    Za vas komentatorje najbrž tudi to, da pozimi praktično ni več snega, včasih pa je bil od novembra do marca, ni znak globalnega segrevanja.

  • partizanka 08:19 28.september 2017.

    mi kurimo že več kot 10 dni