Svet
30 ogledov

Madrid krenil v boj proti takšnemu sedenju

Manspreading metro.co.uk
Madridske službe javnega prevoza so se odločile stopiti na prste sebičnosti moških, ki se na sediščih namestijo tako udobno, da njihove noge zasedejo vsaj še polovico drugega sedišča.

Prakso moških, ki se udobno namestijo na sediščih javnega prevoza je svetovni splet poimenoval 'manspreading', kar bi v prostem prevodu pomenilo moško širjenje.

Da bi preprečili prakso moških, katerih noge ne poznajo meje enega sedišča na sredstvih javnega prevoza, je družba EMT začela s postavitvijo znakov, na katerih opozarjajo na nesprejemljivost takšnega obnašanja, piše Guardian.

Moškim omenjena družba pojasnjuje, da je "el manspreading" naziv, ki opisuje moško držanje, ki pretirano širi svoje noge in pri tem zavzame tudi sosednja sedišča ter dodali, da so znaki postavljeni zato, da moške opozorijo, da je potrebno spoštovati osebni prostor drugih potnikov.

"Znak je podoben tistim, ki že obstajajo v drugih državah in s katerimi želimo preprečiti moške, da druge spravljajo v neugodne položaje," poudarjajo pri družbi EMT.

Pred to akcijo omenjene družbe je na spletu potekala peticija skupine za zaščito ženskih pravic Microrrelatos Feministas, s katero so podpisniki zahtevali, da se na sredstvih javnega prevoza namestijo nalepke, s katerimi bi opozarjali na nesprejemljivost manspreadinga. Peticijo je podpisalo okrog 11.500 ljudi.

Podobne akcije, nalepke so se že prej pojavile v mestih, kot sta New York in London.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Tomaz_321 16:30 09.junij 2017.

    Meni gre pa najbolj na živce v LPP avtobusih, ko se ženski in moški zbirajo v grupe in se menijo na sredi prehoda in se za noben dnar ne pomaknejo naprej proti zadnjim vratom. Vas lahko nekaj vprašam mladina? Zakaj ...prikaži več za hudiča ste tako neotesani in se ne vsedete na proste sedeže, ki so šena voljo?? Pa da ne govorim o tem kako se nekateri naslanjate na vrata in ne izpustite nikogar blizu? Zamislite se malo nad svojim početjem!

  • patron 16:10 09.junij 2017.

    jaaaaaaaaaaaaaa......!!!!

  • maresem 16:00 09.junij 2017.

    Šut v jajca, pa se bo hitro normalno usedel.