Svet
9650 ogledov

Malo je manjkalo, pa bi poročali o največji letalski nesreči v zgodovini

Kanadsko letalo skoraj pristalo na vozni stezi letališča v San Franciscu

Ameriške letalske oblasti preiskujejo incident, v katerem je letalo kanadske letalske družbe Air Canada skoraj pristalo na vozni stezi, polni letal, namesto na pristajalni stezi letališča v San Franciscu.

Kot so sporočili iz Zvezne uprave za letalstvo (FAA), je kanadski Airbus A320 v petek malo pred polnočjo dobil odobritev za pristanek na pristajalni stezi 28R, vendar se je pilot nenamerno nameril proti vozni stezi C, ki teče vzporedno s vzletno-pristajalno stezo. Kontrolor zračnega prometa ga je zato poslal, naj naredi še en krog, in letalo je nato pristalo brez incidenta.

Na vozni stezi C so bila štiri letala, ko se ji je približevalo letalo Air Canada, ki je s 140 potniki in člani posadke priletelo iz Toronta.

FAA zdaj preiskuje, na kakšno razdaljo se je kanadsko letalo približalo letalom, ki so v vrsti čakala na vozni stezi.

Poslušajte dramatičen pogovor kontrolorjev letenja s piloti letal:

Če kontrolor kanadskega letala ne bi pravočasno preusmeril, bi bili po mnenju strokovnjakov lahko priča nesreči z grozljivi posledicami. "Če drži, kar se je zgodilo, smo bili blizu najhujše letalske katastrofe v zgodovini," je za časnik The Mercury News dejal upokojeni pilot Ross Aimer.

"Če bi se Airbus zaletel v štiri širokotrupna letala, polna goriva in potnikov, si lahko predstavljate, kako grozljivo bi bilo to," je dodal.

Iz letalske družbe Air Canada so sporočili, da preiskujejo okoliščine dogodka, drugih informacij pa za zdaj nimajo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Posnetek pogovora med kontrolo zračnega letenja in pilotom kanadskega letala je objavljen na svetovnem spletu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Žurnalček 11:25 12.julij 2017.

    Očitno se je zmedel , ko mu je center line ILS-a 111.7 steze 28R kazal , da mora popravljati rahlo desno , on popravljal levo , nakar je bilo že prepozno za pravilen pristanek in je dobil od stolpa komando ...prikaži večo TO/GO , prekini pristajalno proceduro in naredi krog . Tu je zraven steze 28R , še steza 28L in je verjetno bil že v snopu ILS-a te pristajalne steze in nikakor se ni moglo zgoditi , da bi mu bil pristanek v zadnji fazi leta odobren.