Svet
4 ogledov

Med prazniki se ne bodo streljali

sirija Reuters
Posebni odposlanec ZN in Arabske lige za Sirijo Lakhdar Brahimi je danes v Kairu sporočil, da je sirska vlada pristala na prekinitev ognja med štiridnevnim praznikom kurban bajram, ki se začne v petek.

Brahimi je po srečanju z generalnim sekretarjem Arabske lige Nabilom al Arabijem povedal, da je na začasno premirje pristala tudi večina voditeljev upornikov, s katerimi je bil v stiku. Brahimi je še povedal, da bo vlada sirskega predsednika Bašarja al Asada izjavo o prekinitvi ognja objavila danes ali v četrtek. Mednarodni odposlanec sicer ni povedal, kdo in kako bo nadzoroval premirje. Dodal je, da je večina uporniških voditeljev, s katerimi je bil v stiku, potrdila, da bodo spoštovali premirje, ni pa povedal, ali so v to všteti tudi poveljniki glavne uporniške skupine Svobodne sirske vojske. "Če nam uspe s to skromno pobudo, bi lahko na njej zgradili daljšo prekinitev ognja", kar bi omogočilo začetek političnega procesa, je še dejal Brahimi.

Vlada v Damasku je kmalu zatem sporočila, da bo končno odločitev o prekinitvi ognja sprejela v četrtek. "Poveljstvo vojske preučuje prekinitev vojaških operacij med praznikom, končna odločitev pa bo sprejeta jutri," so sporočili s sirskega zunanjega ministrstva. Svobodna sirska vojska pa je sporočila, da bo prekinila ogenj, če bodo to najprej storile vladne sile. Njen vodja, general Mustafa al Šejk je pri tem opozoril, da "režim v preteklosti že večkrat lagal". "Nemogoče je, da bo režim izvajal premirje, tudi če bo rekel, da ga bo," je dodal.

Nasilje v Siriji je od začetka vstaje proti Asadovemu režimu marca lani terjalo že več kot 34.000 življenj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.