Svet
15 ogledov

Merklova v Srbiji

Angela Merkel
1/6
Reuters
Nemška kanclerka se je po obisku Hrvaške odpravila v Srbijo. Tadiću je naravnost povedala svoje mnenje: odnose s Prištino morate urediti, sicer se lahko poslovite od članstva v EU.

Nemška kanclerka Angela Merkel se danes mudi v Beogradu. Opravila je pogovore s srbskim predsednikom Borisom Tadićem, še pred tem pa se je sestala z vdovo ubitega prodemokratičnega premierja Zorana Đinđića. S tem naj bi pokazala nasprotovanje nacionalističnim težnjam v Srbiji. Merklova se sicer zavzema za izboljšanje odnosov med Beogradom in Prištino.

"Nemčija si želi, da bi Srbija postala članica Evropske unije (EU)," je poudarila, a opozorila, da je ta proces pogojen tudi z odnosom med Beogradom in Prištino. Tadiću je polaskala z besedami, da je Srbija pomembna za stabilnost celotne regije. Vendar pa brez napredka v odnosih med Srbijo in Kosovom ne bo šlo, poudarja in prav nič diplomatsko dodaja svoje mnenje o carinskem sporu: "Poletje ni bilo dobro in je prineslo na površje zadeve, za katere smo mislili, da so že za nami." Tadić vztraja, da vlada ne bo priznala Kosova in pravi, da iščejo drugo rešitev.

Poglabljanje

Prihodnji torek bo Merklova na povabilo Boruta Pahorja obiskala Slovenijo. Kot so sporočili iz kabineta predsednika vlade, bo srečanje namenjeno krepitvi prijateljskih odnosov, poglabljanju političnega dialoga, krepitvi gospodarskih vezi in pogovoru o aktualnih razmerah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.