Svet
131 ogledov

Množične aretacije zaradi zdravstvene reforme

aretacija aretiran lisice Shutterstock
Na protestih proti zdravstveni reformi republikancev so aretirali skoraj 100 ljudi.

Ameriška kongresna policija je približno 30 ljudi aretirala na galeriji za obiskovalce, ko so začeli kričati "ubijte reformo, ne pa nas", ostale so prijeli po hodnikih senatnih pisarniških palač. 

Republikanska reforma ni priljubljena in njena usoda ni jasna. Predsednik ZDA Donald Trump zato v torek presenetljivo ni razglašal zmage, ko je senat s pomočjo podpredsednika ZDA Mika Penca z 51 glasovi za in 50 proti potrdil nadaljevanje razprave o reformi, ki ji še vedno nasprotuje vseh 46 demokratov z dvema neodvisnima senatorjema in številni republikanci tako na levi kot na desni.

Obamacare za zdaj ostaja

Nekaj ur kasneje so pomoči glasovali o predlogu za preklic reforme bivšega predsednika ZDA Baracka Obame imenovane obamacare in potrditev predlaganih sprememb vodje senatne večine Mitcha McConnella in teksaškega senatorja Teda Cruza. Predlog je pogorel s 57 glasovi proti in 43 glasovi za, pri čemer je proti glasovalo devet republikancev.

V naslednjih dneh bodo senatorji še naprej glasovali o predlogih in amandmajih, čeprav v torek še ni bilo čisto jasno, o čem točno. McConnell je dejal, da bodo delali in videli, kam jih bo zanesla pot, ker Obamova reforma propada in morajo ukrepati. Kritiki pravijo, da to ni noben način sprejemanja tako pomembne in velike zakonodaje.

Trump bi nekaj podpisal

Karkoli bodo v senatu potrdili, če sploh, bo moralo nazaj na glasovanje in morebitne spremembe v predstavniški dom, preden bo lahko predsednik Donald Trump zakon podpisal in razglasil zmago. Tudi Trump ne ve kaj natančno, sprejemajo, važno je, da to več ne bo obamacare. "Nalivnik imam pripravljen za podpis in prosim, dajte mi nekaj, da podpišem," je dejal pred dnevi na sestanku s senatnimi republikanci.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.