Svet
819 ogledov

Na Hrvaškem nadaljujejo boj proti "rezervacijam" z brisačami

Plaža v Vodicah Hrvoje Jelavić/Pixsell
Na Hrvaškem nadaljujejo boj proti uzurpiranju plaže s postavljanjem podlog in brisač. Na Ugljanu so jih celo zažgali.

Makarski, Vodicam in Tisnemu so se v boju zoper "brisačarstvo" pridružili tudi na otoku Ugljan. Občina Preko, ki ima največ težav na urejeni peščeni plaži Jaz, se je za ukrepanje odločila, po tem ko so posamezniki na plaži postavili okoli 30 ležalnikov, ki so bili podpisani ali celo priklenjeni z verigami.

Po poročanu lokalnega Zadarskega lista so domačini vzeli stvari v svoje roke in okoli deset brisač in podlog kar zažgali, drugič pa so "izginile" neznano kam. "Vsak dan smo dobili pozive nezadovoljnih domačinov in gostov, da na nekaterih plažah ni mogoče najti prostora tudi takrat, ko ni skoraj nikogar tam. Odločili smo se, da bodo komunalni delavci vsako jutro odstranili "rezervacije" na plaži, lastniki stvari pa jih bodo lahko dobili v občinski stavbi. Na ta način stvari tudi zavarujemo, saj ne želimo, da bi jih kdo spet zažgal," je za Zadarski list še povedal župan občine Preko Karlo Novoselić, ki je ob tem še jasno poudaril, da morajo biti javne površine dostopne vsem.

Za podobne ukrepe so se že lani odločili v kraju Tisno, Makarski in Vodicah, kjer stvari za kopanje in osebne predmete, ki jih kopalci pustijo na plaži, po 20. uri pobere komunala. Gre predvsem za dežnike in ležalnike, s katerimi si poskušajo obiskovalci zagotoviti mesto na plaži.

Ponekod v Španiji celo denarna kazen

Costa del Sol | Avtor: EPA EPA

Tovrstne "rezervacije" vas na nekaterih plažah lahko tudi drago stanejo. Na španski obali Costa del Sol namreč policija vsako jutro odstranjuje brisače, ob katerih ni lastnika in zaračuna 30 evrov, če želi lastnik svoje stvari dobiti nazaj.

"Gre za vprašanje enakih pravic," je povedal Oscar Medina, župan mesta Torrox. Iniciativo, ki so jo začeli avgusta predlani na območju Costa del Sol, pa je opisal kot "pionirsko". Dodal je, da ne gre za to, da bi želeli pobirati denar, ampak bi radi predvsem ozavestili ljudi, da plaža pripada vsem.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • ari39 23:55 30.julij 2017.

    Bravo, koncno bo konec te norosti ... Kot da so 'brisacarji' placali koncesijo za plazo. Bolano. Lepo je povedano - plaza pripada vsem, ne le brisacarjem. Le kako si sploh drznejo??!!

  • tslamar 10:22 31.julij 2016.

    Proti vsej samovšečni raji. Upam, da bo tudi v Istri kmalu tako.

  • sprehajalec 17:33 29.julij 2016.

    Bojim se, da je tudi ta ukrep uperjen proti Slovencem.