Svet
12 ogledov

Na Hrvaškem prihodki iz turizma blizu rekordnim iz leta 2008

Dubrovnik Trivago.si
Na Hrvaškem so prihodki od turizma v lanskih prvih devet mesecih dosegli 6,77 milijarde evrov, kar je za 2,5 odstotka več kot v enakem predlanskem obdobju.

Hrvaški minister za turizem Darko Lorencin je po objavi podatkov izrazil pričakovanje, da bodo lanski prihodki iz turizma dosegli podobno raven, kot so jih leta 2008, ko so dosegli rekordnih 7,46 milijarde evrov.

V lanskih prvih treh trimesečjih so bili prihodki sicer nekoliko nižji kot tisti v letu 2008. Vendar pa so v lanskem tretjem četrtletju oz. v času osrednje turistične sezone dosegli 4,65 milijarde evrov, kar je za 2,8 odstotka več kot v enakem obdobju leta 2013 in za 0,9 odstotka več kot v tem obdobju pred osmimi leti.

Od lanskega januarja do novembra je Hrvaško v primerjavi z letom prej obiskalo za pet odstotkov več turistov. Ti so ustvarili dva odstotka več nočitev kot v enakem obdobju leta 2013.

Hrvaška centralna banka je izračunala, da so prihodki od turizma v lanskih prvih devetih mesecih predstavljali 20,9 odstotka hrvaškega bruto domačega proizvoda, kar je za 0,7 odsotne točke več kot v tem obdobju predlani.

Komentarjev 2
  • BojanBojan 07:00 08.januar 2015.

    Ne, ne...Stanje je podobno, kot prejšnja leta, vendar se je stanje po uvedbi davčnih blagajn nenadoma spremenilo. Bo zanimivo tudi pri nas....Zanimivo bi bilo, če bi jih uvedli v Grčiji. Namreč, tam praviloma niti za eno ...prikaži več stvar (turistične zadeve) ne dobiš računa. Vse gre mimo, direkt v žep. Cene pa z davkom, ki konča v istem žepu, kot zaslužek.

  • Papaja Popi 10:39 06.januar 2015.

    No ja , prihodek je seveda večji, ker so cene enormno zvišali.