Svet
21 ogledov

Na letališču bodo sledili vašemu mobitelu

Anže Petkovšek telefon
Na Helsinškem letališču bodo za lažje predvidevanje gneče začeli slediti mobilnim telefonom in tako spremljali gibanje vsakega potnika posebej.

Do konca leta bodo namestili 150 posebnih naprav, ki bodo spremljale signale, ki jih mobilni telefoni oddajajo med iskanjem wifi-omrežij. Vodstvo bo na ta način lažje upravljajo z letališčem, predvidevalo nastanek gneče in dobilo dostop do naprednih statistik.

Podobni sistemi za sledenje so že dalj časa v uporabi v trgovskih centrih. Dosedanje izkušnje kažejo, da so zbrani podatki precej natančni, saj ima wifi omrežje ves čas prižgano med 60 in 70 odstotkov uporabnikov.

Možno tudi pri nas, dovolj je le obvestilo 

Podobne sisteme lahko pričakujemo tudi pri nas - v uradu informacijskega pooblaščenca so vprašanje glede uvedbe podobnega sistema v enega od slovenskih trgovskih centrov prejeli novembra lani.

Kot so takrat pojasnili v uradu, mora trgovski center v tem primeru poskrbeti za predhodno obveščenost uporabnika in za ustrezne ukrepe za zmanjšanje posega v informacijsko zasebnost.

Uporabili ga bodo tudi za reklame

Sistem za sledenje bodo na helsinškem letališču, skozi katerega vsako leto potuje okoli 15 milijonov potnikov, uporabili tudi za pošiljanje reklamnih sporočil. Potniki se bodo na primer lahko odločili za prejemanje sporočil o popustih in akcijah, sistem pa bo ustrezno sporočilo posredoval, ko se bo potnik približal trgovini.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.