Svet
27 ogledov

Na prostosti še vsaj osem osumljencev za napade

Isis EPA
Evropske varnostne agencije iščejo vsaj osem osumljencev, za katere domnevajo, da so povezani s terorističnimi napadi v Parizu in Bruslju.

Njihova imena se večkrat pojavijo v na enajst straneh dolgi depeši, ki je dan po napadih v Bruslju zaokrožila med evropskimi varnostnimi organi, poroča CNN.

Razen enega so vsi povezani z Abdelahmidom Abaaoudom, načrtovalcem pariških napadov, ali Salahom Abdeslamom, edinim operativcem, ki je napade v Parizu preživel, policija pa ga je v začetku meseca prijela v Bruslju.

Isis razpreden po Zahodni Evropi

V depeši, tako CNN, je jasno videti kako so skrajneži Islamske države geografsko razpredeni po Evropi. Trije osumljenci so nekaj časa živeli na Nizozemskem, v Nemčiji in na Švedskem.

Dva od domnevnih skrajnežev sta Naim al Hamed in Yoni Patric Mayne.

naim teroris | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Naim al Hamed, s sirskim potnim listom, naj bi bil neposredno vpleten v bruseljske napade, a policija dvomi, da je to njegovo pravo ime.

Preiskovalci domnevajo, da sta skupaj s prijateljem Monirjem Ahmedom Alaajem septembra skupaj odpotovala v Sirijo. Nekaj tednov kasneje sta pred hotelom blizu begunskega centra v nemškem Ulmu vstopila v Abdeslamov avto. Skupaj so se odpeljali v Bruselj, poroča CNN.

Alaaja so policisti prijeli v Molenbeeku na dan aretacije Salaha Abdeslama.

Urili so se v Siriji

Drugo ime, ki se pojavlja v depeši, je Yoni Patric Mayne. Moški belgijsko malijskega porekla, ki je nekoč delal v eni od bruseljskih video prodajaln. Mayne je že nekaj časa na radarji zahodnih obveščevalnih agencij, saj je bil leta 2014 skupaj z Abaaoudom v Siriji.

Abdelhamid Abaaoud | Avtor: EPA EPA
Mayne, Abaaoud in njegov 13-letni brat naj bi pred dobrima dvema letoma iz Kölna poleteli v Carigrad, od tam so šli v Sirijo.

Abaaoud in Mayne sta bila del t. i. Zerkanijeve mreže rekrutov, poimenovana po Khalidu al Zerkaniju, veteran vojne v Afganistanu, ki je živel v Bruslju. Med svojimi privrženci je bil poznan kot "dobri mož", saj je financiral njihova potovanja v Sirijo. Zerkanija je belgijsko sodišče lani obsodilo na 12 let zapora.

Belgijski varnostni analitik Pieter Van Ostaeyen pojasnjuje, da je Mayne prvič potoval v Sirijo aprila 2013. Ko se je vrnil, ga je policija za kratek čas pridržala, že naslednje leto pa se je spet odpravil na sirska bojišča.

Islamski skrajneži so pred dvema letoma z bojišč v Raki na Twitterju objavili njegovo fotografijo, češ da je umrl v spopadih. A glede na to, da se Maynovo ime pojavlja v depeši obveščevalcev, je velika verjetnost, da so islamisti njegovo smrt simulirali.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Žurnalček 18:26 28.marec 2016.

    Če bi se zavedali pravega in resničnega stanja , pa se ga očitno ne , ker pojma nimate , kaj so tam dol teli vojno sposobni moški delal , no saj še njihovih imen ne veste , ne bi pisali ...prikaži več tako KRETENSKIH NASLOVOV ! Med njimi so tudi tisti, ki se niso udeležili bojev , bi bil pravilen naslov !