Svet
1317 ogledov

Kje lahko sončev mrk lahko spremljate na spletu

Na popolni sončni mrk bo treba v Sloveniji čakati vse do 3. septembra 2081, a tu Žurnal24 main
Ker iz Slovenije ne bo viden, ga lahko spremljate na spletni strani Nasine TV.

Že sedaj je jasno, da bo to najbolj opazovani, najbolj preučevan in najbolj fotografiran in posnet sončni mrk v zgodovini človeštva, saj bo proti nebu molelo milijone pametnih telefonov. Vesoljska agencija Nasa bo mrk spremljala iz letala, vsi, ki se bodo uzrli v nebo, pa bodo lahko trdili, da so videli nekaj, kar se ne bo zgodilo vse do leta 2045.


SPREMLJANJE SONČEVEGA MRKA PREKO SPLETA

Nasa in mnogi mediji bodo sončev mrk spremljali preko spleta, lokacije, kje vse ga boste lahko opazovali, lahko poiščete tukaj.

Nasa bo recimo imela dva prenosa, na NASI TV, televiziji vesoljske agencije, kjer bo mrk med drugim spremljala iz letala, vesoljskih plovil, teleskopov in Mednarodne Vesoljske postaje. 

Do posnetka v živo boste lahko dostopali tudi preko You Tubea ali Facebook Livea. Prav tako si boste mrk lahko pogledali na NASA EDGE.


Senca se bo začela ob 19.16 uri po srednjeevropskem času v Lincoln Cityju v državi Oregon in bo brzela 4200 kilometrov daleč čez skupaj 14 zveznih držav ZDA v pasu širokem okrog 100 kilometrov. Mrk se bo končal od 20.47 uri pri Charlestonu v Južni Karolini.

Vreme bo ugodno

Vremenska napoved je za skoraj celoten trak ugodna in mrk bo lepo viden. Najdlje bo trajal v nacionalnem parku zvezne države Illinois Shawnee, in sicer dve minuti in 44 sekund.

Ameriške televizije so polne nasvetov vsem, ki se bodo zazrli v nebo, posebna očala za opazovanje sončnega mrka so že skorajda vsepovsod razprodana, ekonomisti pa ocenjujejo, da bo mrk stal ZDA več kot 700 milijonov dolarjev v izgubljenih urah dela, saj bodo za trenutek delo odložili skoraj vsi in zrli v nebo.

700 milijonov dolarjev škode

Tudi v New Yorku, kjer bo sonce pokrito le v okrog 70 odstotkih, napovedujejo motnje v prometu. Tam, kjer bo popoln, so napovedane razne prireditve in zabave.

Na poti popolnega mrka živi okoli 12 milijonov ljudi v 14 zveznih državah, delni mrk pa bo viden po celotnem ozemlju ZDA.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.