Svet
102 ogledov

Našli brezrokavnik bombo

Policijska akcija v Parizu EPA
Francoska policija je potrdila, da so v kontejnerju v pariškem predmestju našli brezkoravnik bombo brez sprožilca. Domnevajo, da jo je odvrgel prebegli Salah Abdeslam.

Brezrokavnik z eksplozivom, a brez sprožilca, so našli v predmestju Montrouge; na tem območju, verjamejo preiskovalci, naj bi se po napadih v koncertni dvorani Bataclan nahajal eden izmed napadalcev Salah Abdeslam, ki naj bi bil še vedno na begu. 

Policija je preplavila območje, medijem so potrdili, da so signal mobilnega telefona, ki ga je uporabljal prebegli napadalec, nazadnje locirali v Chatillonu, nedaleč od mesta, kjer so našli brezrokavnik. 

To naj bi potrjevalo tezo, ki je francoske in belgijske medije preplavila že v petek, in sicer da naj bi si Abdeslam, ki naj bi bil zadolžen, da se v okviru napadov na Pariz 13. novembra tudi razstreli, v zadnjem hipu premislil. 

V Belgiji so sicer tamkajšnje oblasti danes potrdile, da so kazensko ovadile enega moškega, ki naj bi bil vpleten v pariške napade; njegovega imena niso razkrili. Mediji domnevajo, da je Abdeslam še vedno na begu.

Salah Abdeslam | Avtor: Francoska policija Francoska policija

Prevzeli odgovornost tudi za napad, kjer ga ni bilo

Kot smo že poročali; v prvem sporočilu Islamske države, v katerem je prevzela odgovornost za  napade v Parizu, je med drugim navedeno, da so teroristi izvedli tudi napad v 18. okrožju Pariza. Tam do napada ni prišlo. Ravno v tem okrožju so v torek odkrili črni osebni avto Renault clio belgijskih registrskih tablic, ki naj bi ga po podatkih policije najel Abdeslam. Izhajajoč iz teh podatkov Independent navaja sum preiskovalcev, da je imel Abdeslam nalogo, da izvrši napad v tem okrožju, a da si je enostavno premislil. 

Preiskovalci so prepričani, da se je terrorist, ki je bil prej policiji poznan po manjših krajah v Bruslju, po napadu sedem ur še zadrževal v Parizu, potem pa je prebegnil v Belgijo. Policija je prestregla telefonski klic, ki ga je opravil v petek ob 22.30, še v času trajanja napadov. V telefonskem klicu naj bi prosil prijatelja iz Bruslja, da ga odpelje in reši pred policijsko preiskavo.

Nič v njegovem poprejšnjem delovanju ne nakazuje na to, da je pred napadom planiral svoj beg. Lahko da se je prestrašil in se v zadnjem hipu vendarle ni želel razstreliti. Lahko, da se je prestrašil razsežnosti napada, v katerega se je vmešal ali pa mu celo ni uspelo sprožiti eksploziva,” je povedal vir iz francoske policije.

PREBERITE TUDI:

Si je Abdeslam nakopal tudi jezo Islamske države?

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.