Svet
820 ogledov

Srečanje s Putinom označil za "odskočno desko"

srečanje Vladimirja Putina in Kim Jogn-una
1/2
Profimedia
Ruski predsednik Vladimir Putin se je danes v vesoljskem centru Vostočni na ruskem Daljnem vzhodu sestal s severnokorejskim voditeljem Kim Jong-unom.

Severnokorejski voditelj Kim Jong-un je danes na vzhodu Rusije ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu zagotovil podporo v vseh njegovih odločitvah in sodelovanje "v boju proti imperializmu". Na srečanju dvojice, prvem po štirih letih, naj bi govorila tudi o dobavah orožja.

"Vedno smo in bomo podpirali vse odločitve Putina in ruskega vodstva. Upam, da bomo vedno skupaj v boju proti imperializmu in v izgradnji suverene države," je po poročanju tujih tiskovnih agencije dejal Kim.

Dvostranski odnosi z Rusijo so za Severno Korejo "absolutna prioriteta", je med srečanjem na ruskem kozmodromu Vistočni glede na izjave, ki jih je prenašala ruska televizija, še dejal Kim. Svoje srečanje s Putinom je označil za "odskočno desko za tesnejše dvostranske odnose".

V luči vojne v Ukrajini je Kim menil, da se Rusija "bojuje za svojo suverenost in varnost proti hegemonističnim silam".

srečanje Vladimirja Putina in Kim Jogn-una | Avtor: Profimedia Profimedia

Putin je medtem že v uvodnih izjavah napovedal, da se bosta voditelja posvetila gospodarskemu sodelovanju in vprašanjem "humanitarne narave". "Imamo veliko vprašanj. Moram reči, da sem zelo vesel, da vas vidim. Hvala, da ste sprejeli povabilo in prišli v Rusijo," je dejal, preden sta se s Kimom umaknila na pogovore, ki so trajali dve uri.

Na novinarsko vprašanje, če bosta govorila o vojaškem sodelovanju, je odgovoril, da bosta govorila o "vseh temah".

Za Kima je sicer to prva pot v tujino po štirih letih in drugi obisk v Rusiji, odkar se je aprila 2019 v Vladivostoku sestal s Putinom. Z oklepnim vlakom je v Rusijo prispel v torek. Po oceni analitikov naj bi poleg vprašanj raketne tehnologije med drugim govorila tudi o severnokorejski dobavi orožja in streliva Rusiji.

Tik pred srečanjem pa je Severna Koreja izstrelila dve raketi. Po poročanju britanskega BBC je bil to prvi raketni preizkus, ki so ga izvedli, ne da bi bil Kim v državi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 16
  • Kmodri 16:41 15.september 2023.

    In skok z glavo v bazen brez vode!

  • Avatar pantani
    pantani 20:11 13.september 2023.

    Uvajanje kolektivne krivde? Omejevanje gibanja je v EU kršenje človekovih pravic, to pa brez kančka vesti uvajamo za vzhodne Slovane/ruske državljane. Kršimo lastna načela? Naj potujejo z vlaki? V polpretekli zgodovini so Nemci veliko prevažali z vlaki...enosmerno. Ursula von der ...prikaži več Bruselj in EU Komisija krsita osnovna načela človekovih pravic, varno in svobodno potovati!!!

  • Jernej65 18:33 13.september 2023.

    Morilski Putler bo zelo vesel Kimovih granat, nekoliko manj ruski vojaki. Baje od treh, ena poči tam kot je treba, ena poči v cevi topa, ena pa sploh ne poči. Baje se obnašajo, kot ruska ruleta.