Svet
21 ogledov

Ne marajo Putinovega načrta

Arsenij Jacenjuk EPA
Ruski predsednik predstavil mirovni načrt za vzhod Ukrajine, vendar ga je ukrajinska stran že zavrnila.

"Zdi se mi, da so si naši pogledi na razrešitev konflikta, zelo podobni," je dejal ruski predsednik Vladimir Putin in opisal sedem korakov, ki jih je predlagal za rešitev krize v Ukrajini. Njegov mirovni načrt med drugim predvideva ustavitev vseh ofenziv, umik ukrajinske vojske, oblikovanje koridorjev za prihod humanitarne pomoči, izmenjavo zapornikov in obnovo poškodovane infrastrukture.

Putin je po telefonskem pogovoru z ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom izrazil prepričanje, da bi lahko Ukrajina in proruski separatisti mirovni dogovor podpisali že jutri na pogovorih v Minsku. Tudi Porošenko meni, da si z ruskim kolegom delita poglede na korake k miru.

Ne verjamejo

Povsem drugače pa Putinov načrt vidi ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk, ki je njegov načrt označil za prevaro: "Resnični Putinov načrt je uničenje Ukrajine in obnova Sovjetske zveze."

Podobno stališče ima ameriški predsednik Barack Obama, ki je prepričan, da Moskva upornike zalaga z orožjem in da prejšnji mirovni dogovori niso delovali, ker jih "Rusija ni jemala resno ali pa se je pretvarjala, da ne nadzoruje upornikov".

Evropska unija bi lahko v petek sprejela nove sankcije zoper Moskvo, ki naj bi se nanašale predvsem na obrambni in finančni sektor.


Komentarjev 6
  • Igor Đukanović 12:51 04.september 2014.

    Ukrajina potrebuje veliko podpore od zunaj in predvsem modrosti od znotraj, da sploh ostane ena država. Zelo je podobna naši SFR Jugoslaviji in le bratstvo jo lahko drži skupaj. Ekonomija ne. Pomislite samo na ogromne razlike med industrijskim vzhodom države, ...prikaži večve, kjer so strmoglavljenega predsednika na volitvah podprli 98% in zahodom, kjer je v delih Ukrajine, ki so nekoč bili del avstrijskega cesarstva dobil ta isti strmoglavljeni predsednik zanemarljivo majhen delež glasov...

  • URIAH HEEP 11:10 04.september 2014.

    Glede na Vaš komentar, bi jo mogoče Vi lahko zaužili, bi vsaj videli dlje od POP TV, CNNa...

  • KLOBO 10:52 04.september 2014.

    he, he, he... le kaj uživaš, da si toliko "pameten"!!!!!!! Si mogoče mušnico fruštkal !!