Svet
6987 ogledov

Nekoč so bili večni, danes pa se električni aparati pokvarijo po izteku garancije

hladilniki v trgovini
V času, ko želimo poleteti na Mars, je neverjetno, da elektronski aparati ne deluje več kot šest let.

Pisalo se je leto 1963, ko je takrat 39-letna Winifred Hughes postala ponosna lastnica električnega štedilnika Belling Classic. Zanj je po navedbah Guardiana plačala 79 funtov, danes bi bila cena 1500 funtov. Odplačala ga je obročno v štirih letih. Danes lahko zapišemo, da je bil nakup zelo ugoden. Hughesova, ki je ob objavi zgodbe štela 92 let, ga je uporabljala skoraj vsak dan, 52 let. Kuhala je obroke za petčlansko družino, družina se je na kosilu dobivala skoraj vsako nedeljo. Štedilnik je nikoli ni pustil na cedilu.

Servis klimatskega sistema Ponudil jo bo ... Avto Petnajstletna garancija za avtomobile

"Takrat so izdelovali stvari, ki so trajale," je povedala. Ob nakupu štedilnika je prejela še kuharico, v kateri je našla recepte za jedi, ki jih pripravlja še danes. Ponosno pravi, da nikoli v življenju ni naročila hrane, ki bi ji jo dostavili na dom, saj enostavno ni čutila potrebe po tem. Zato pa se ji je pred kratkim pokvaril termostat, štedilnik pa je romal na smetišče. Danes na trgu ne najde tako velikega štedilnika, ki bi bil primeren za njeno, po meri narejeno kuhinjo iz šestdesetih let prejšnjega stoletja. Zaveda se, da štedilnik, ki ga bo imela, ne bo delal pol stoletja.

Šli bi na Mars, a ne znamo izdelati naprav, ki bi delala desetletja

V Veliki Britaniji so zato, ker je življenjska doba kuhinjskih aparatov vse krajša, začeli s peticijo, s katero želijo proizvajalce kuhinjskih aparatov in bele tehnike prepričati, da objavijo rok trajanja svojih proizvodov. Leto dni po objavi zgodbe peticijo ljudje še podpisujejo in za zdaj so zbrali več kot 11 tisoč podpisov, od vlade pa zahtevajo, da jih pri prizadevanjih podpre. Potrošniki so na proizvajalce besni, ker izdelujejo naprave, ki jih ni možno popraviti, oziroma so popravila predraga, da bi se to sploh izplačalo. 

Lynk & Co 03 concept Že leta 2019 Avto Doživljenjska garancija avtomobila že leta 2019

Tara Button, ki je zagnala peticijo, je osnovala tudi posebno spletno stran BuyMeOnce, na kateri lahko kupiti naprave z doživljenjsko garancijo. "Nesprejemljivo je, vse skupaj meji celo na kriminal, da v času, ko želimo poleteti s človeško posadko na Mars, ne moremo kupiti čajnika, ki bo delal več kot šest let," pravi in dodaja, da so nekoč izdelovali trajne, kakovostne proizvode. Danes je po njenih besedah po smeteh na tone pokvarjenih in polomljenih naprav, proizvajalec pa zameri tudi, da se ne zmenijo za ekološke standarde. 

Gledanje televizije Slovenija Različne prakse in enotna pravila glede garancijskih listov

Poceni ni kakovostno

"Želeli smo poceni stvari in smo jih dobili, a izgubili kakovost," pravi Kenneth Watt, prodajalec rezervnih delov za inženirje, ki sam popravlja naprave iz zgodnjih osemdesetih let prejšnjega stoletja. Tudi sam poudarja, da se je življenjska doba elektronskih naprav močno skrajšala. "Bela tehnika, ki so jo proizvajali v drugi polovici prejšnjega stoletja je delovala 15 in več let, danes šest ali sedem let. Kupci zahtevajo poceni proizvode, zato je kakovost slabša," pravi in pove, da so pralne stroje do sredine osemdesetih let prejšnjega stoletja, tako kot avtomobile, servisirali enkrat na leto. Danes se naprave zaradi previsoke cene sploh ne popravljajo več, nekateri deli so tako zapečateni, da jih je nemogoče odpreti, ne da bi jih polomili. Lahko jih le vržete v smeti in kupite nove, pojasnjuje strokovnjak.

Menjava motornega olja GARANCIJA ZA VOZILO Avto Ali nam velja garancija za vozilo, če točimo poceni motorno olje?

Guardianu so se javili številni bralci, ki imajo doma še vedno delujoče naprave, ki so stare več desetletij. 35-letni Nick Buckley je dejal, da še vedno uporablja Rowentinov parni likalnik, izdelan v Zahodni Nemčiji. Pred 16 leti ga je dobil od mame, ki ga je z istim likalnikom učila likati, ko je bil še otrok. Chris Evans uporablja sesalec iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja, 36-letna umetnica Anna Niman iz Londona pa uporablja star mamin šivalni stroj iz leta 1923. 

Komentarjev 10
  • Avatar praufo
    praufo 10:04 27.avgust 2017.

    ha, ha, ha ... le kaj ne pogruntate, pha ... vprašajte henry forda, zakaj je začel izdelova slabše avtomobile, če je delal najboljše in lahko bi še boljše, ampak ne, pa vprašajte vw, zakaj izdeluje take jajca, po drugi strani ...prikaži več se pa kopljejo v kešu ... v svetu, kjer je najvišja vrednota dobiček, ne more biti drugače in sistem za malega človeka je "kupi, po oporabi vrzi stran in kupi novo", so sicer izdelki dražji malo bolj kvalitetni, povezano je pa s prestižem

  • ode 08:22 27.avgust 2017.

    Hladilniki so zadnjih 15 let bistveno manj vzdržljivi, in zato tudi cenejši, kot nekoč - tudi zaradi ekološkega plina. Pralni stroji, narejeni od leta 1975 - 1990 so bili najslabše izdelani in so se pogosto kvarili in rjaveli. Današnje pa ...prikaži več uniči pretirano hitra centrifuga.

  • Avatar mike1968
    mike1968 07:46 27.avgust 2017.

    Še vedno se najdejo kvalitetno narejeni izdelki, ki zdržijo dolgo. Je pa res, da je sedaj mnogo več proizvajalcev posameznih strojev in aparatov, kar pa pomeni tudi različna kvaliteta. Mnogi so zato cenejši in delujejo pač tista 3 leta ali ...prikaži več 5 let in se ti jih pač ne splača popraviti in je ceneje, da kupiš novega, ki pa je najbrž tudi naprednejši kot prejšni.