Svet
15 ogledov

Nemci hitijo z zapiranjem nukleark

Merklova je sredi marca v luči težav v jedrski elektrarni Fukušima na Japonskem Žurnal24 main
Nemčija bo pohitela z načrtovanim zaprtjem jedrskih elektrarn, je po včerajšnjih pogovorih s predsedniki deželnih vlad napovedala kanclerka Angela Merkel.

Delovanje vseh 17 reaktorjev v državi naj bi ustavili v naslednjem desetletju. Točen datum zaprtja za zdaj sicer še ni znan. Vlada načrtuje sprejetje novega načrta o zaprtju do 3. junija, zakon pa naj bi stopil v veljavo v dveh tednih po tem. "Zakon je pomemben in nujen, zato bo sprejet v tako kratkem času," je dodala Angela Merkel.

Nemška vlada bo tako preklicala lani sprejeto odločitev o podaljšanju delovanja elektrarn do leta 2036. Opozicijske stranke zahtevajo obnovitev prvotnega načrta o zaprtju elektrarn do leta 2022 ali sprejetje novega načrta, po katerem bi elektrarne zaprli še prej.

Jedrsko energijo bo država nadomestila z gradnjo vetrnih turbin in visokonapetostnih daljnovodov. Nemški minister za okolje Norbert Röttgen je ob tem povedal, da bo nemška zvezna banka KfW ponudila pet milijard evrov ugodnih posojil investitorjem, ki gradijo vetrne turbine v Severnem in Baltskem morju.

Naklonjeni zaprtju
Raziskave kažejo, da je večina Nemcev naklonjena zaprtju jedrskih elektrarn, ki za zdaj sicer zagotavljajo okoli četrtino celotne oskrbe z električno energijo v Nemčiji. Tudi pred nesrečo v jedrski elektrarni Fukušima je imelo protijedrsko gibanje v Nemčiji velik političen vpliv.

Nemški gospodarski minister Rainer Brüderle je sicer ocenil, da bosta zaprtje jedrskih elektrarn in gradnja novega omrežja za oskrbo z električno energijo nemško gospodarstvo stala okoli dve milijardi evrov letno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.