Svet
1819 ogledov

"Neuravnovešeni Trump bo plačal za svoje besede"

razno 17.02.14. kim jong un, severna koreja, pjongjang, foto: reuters Reuters
Besedna vojna med ZDA in Severno Korejo se zaostruje.

Severnokorejski voditelj Kim Jong-un je napovedal, da bo Pjongjang razmislil o najhujših protiukrepih proti ZDA doslej. Ameriškega predsednika ZDA je označil za dementnega starca. Severnokorejski zunanji minister Ri Yong-ho pa je zagrozil z novim jedrskih poskusom, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kim Jong-un, ki se je danes odzval na nedaven Trumpov govor v New Yorku, v katerem je ta Severni Koreji zagrozil s "totalnim uničenjem", in dejal, da so Trumpove izjave "najhujša oblika vojne napovedi v zgodovini". Kim je dejal, da bo Trump "drago plačal" za svoj govor v Združenih narodih. V angleški izjavi za državno KCNA je dejal, da ga besede ameriškega predsednika "niso prestrašile ali ustavile, temveč prepričale, da je na pravi poti, ki ji mora slediti do zadnjega". Napovedal je, da bo neuravnovešenega ameriškega predsednika ukrotil z ognjem. 

Severna Koreja Svet Kim grozi, da bo "potopil" Japonsko in "zradiral" ZDA

Gre za redek osebni napad severnokorejskega voditelja le nekaj ur potem, ko je Washington napovedal ostrejše sankcije proti Severni Koreji.

Kot je ob robu zasedanja GS ZN napovedal vodja severnokorejske diplomacije, bi lahko pri naslednjem jedrskem poskusu šlo za "najmočnejšo eksplozijo vodikove bombe" v Tihem oceanu. Ob tem je na novinarsko vprašanje, kakšne povračilne ukrepe je imel v mislih Kim Jong-un, dodal, da ne ve in da je odločitev v rokah severnokorejskega voditelja.

Kim Jong-un vodikova bomba | Avtor: EPA EPA

Rusi in Kitajci za umiritev strasti

Japonska se je na Kimov nagovor že odzvala. Njegove besede in dejanja so označili za provokacijo, ki ogroža mir v regiji in na svetu ter za popolnoma nesprejemljive. 

Dogajanje v Severni Koreji je bilo ena od glavnih tem zasedanja Združenih narodov v New Yorku. Številni govorci so pozvali k umiritvi napetosti. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je opozoril, da bi lahko "vojaška histerija" glede jedrskega testiranja lahko peljala v "katastrofo". Kitajski zunanji minister Wang Yi pa je opozoril Pjongjang, naj ne dela korakov v "nevarno smer". Dodal je, da na korejskem polotoku ne bi smelo biti novega jedrskega orožja, pa naj bo to na severu ali jugu. 

Donald Trump Svet Trump: "Raketni mož je na samomorilski misiji"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.