Svet
27 ogledov

Neverjetna gneča sredi Zagreba

Gneča v Zagrebu
1/3
Žurnal24 main
Neverjetna gneča sredi Zagreba, več deset tisoč romarjev se je želelo pokloniti relikvijam svetega Leopolda Bogdana Mandića.

Na tisoče vernikov je danes v Zagrebu stalo v dolgi vrsti, da bi se lahko poklonili pred sarkofagom svetega Leopolda Bogdana Mandića, ki so ga včeraj okoli 17. ure prepeljali iz Padove. Še nocoj bodo sarkofag prepeljali v zagrebško župnijo Dubrova, kjer stoji cerkev poimenovana po svetniku. Tako v Zagrebu kot v Dubrovi bo potekalo več slovestnosti, ki jih bodo vodili najvišji predstavniki hrvaške cerkve. 

Duhovnik Leopold Mandić se je rodil v Hercegnovem pri Boki Kotorski in je prihajal iz stare bosanske plemiške katoliške družine. Ko se je Leopold s 16 leti prijavil v semenišče, so ga kapucini poslali v Videm. S 24 leti je bil v Benetkah posvečen v duhovnika.

Od leta 1897 do 1900 je bil predstojnik kapucinskega samostana v Zadru, 1905. in leto pozneje vikar v Kopru. Od leta 1909 do 1942 je bil spovednik v Padovi.

Nestrohnjeno truplo so prenesli v kapucinsko cerkev leta 1963. Papež Pavel VI. ga je leta 1976 razglasil za blaženega, Janez Pavel II. pa 16. oktobra 1983 za svetnika.

Relikvije svetnika nato tudi v Slovenijo

Nestrohnjeno truplo svetnika bodo 18. aprila bodo iz Zagreba pripeljali tudi v Ljubljano, in sicer v župnijsko cerkev Ljubljana – Štepanja vas. Ob 11.30 bo tam slovesno mašo vodil vodil ljubljanski nadškof Stanislav Zore.

sv. Leopold Mandić | Avtor: Patrik Macek/PIXSELL Patrik Macek/PIXSELL

Komentarjev 3