Svet
9660 ogledov

Nova pravila za vstop v Avstrijo, zaostritev tudi za cepljene

mejni prehod Avstrija Profimedia
Avstrija zaostruje pogoje za vstop v državo. Pomembna novost tudi za cepljene

Od ponedeljka v Avstrijo ne bo več mogoče vstopiti z negativnim hitrim testom ali potrdilom o protitelesih. Kot pogoj T velja le negativen PCR test. Izjema so dnevni migranti, ki lahko mejo prestopijo tudi s hitrim testom, a ne starejšim od 24 ur.

Z negativnim testom PCR testom tako lahko še vedno vstopite v Avstrijo, ne morete pa bivati v hotelu ali apartmaju, jesti v restavraciji in podobno. V tem primeru velja pravilo PC oziroma 2G, kot ga imenujejo v Avstriji in Nemčiji.

Tako je pogoj PC obvezen v hotelih, restavracijah, barih, nočnih klubih, sprostitvenih centrih, telovadnicah, kulturnih ustanovah (kino, gledališče …), za obisk božičnih sejmov, gondole frizerje in druge podobne storitve. Otroci do 12 let so izjema.

Pogoj PC je obvezen tudi za vse prireditve, kjer je več kot 25 oseb, otroci do 12 let so izjema.

V javnem prevozu, v muzejih in prodajalnah so obvezne FFP2 maske.

Pozor, sprememba tudi za cepljene

Od šestega decembra dalje bo potrdilo o cepljenju veljavno le še 9 mesecev (zdaj je 12), potem bo za izpolnjevanje pogoja C potreben poživitveni odmerek. Če bi šel kdo sredi decembra rad v Avstrijo na božični sejem in se je drugič cepil konec februarja, ne bo več izpolnjeval pogoja C. Cepljenje s cepivom Janssen velja le do 3. januarja, potem bo potreben poživitveni odmerek. 

Do šestega decembra bo za frizerja in druge podobne storitve, namestitve in dogodke zadoščalo tudi potrdilo cepljenju z enim odmerkom in negativni PCR test.

Otroci do 12 let so, razen na Dunaju, izjema, pravila za stare od 12 do 15 let še pripravljajo.

To so nacionalna pravila, zvezne dežele pa lahko predpišejo dodatne omejitve, tako na Dunaju za vstop negativen PCR test zahtevajo od otrok, starejših od šest let, za otroke od 12 do 15 let enako, le da je lahko star največ 48 ur. V restavracijah in lokalih se zahteva FFP2 maska, so pa nekoliko sprostili pravila za bare in nočne klube, kjer je v veljavi pravilo 2G+ ali PC+, kar pomeni, da imajo vstop tudi osebe z negativnim PCR testom, ki ni starejši od 48 ur. Šteje se čas odvzema vzorca, ne prejema rezultata. Kjer velja 2G+, maske niso obvezne.

Tudi na Štajerskem velja razširjena uporaba FFP2 mask v vseh zaprtih javnih prostorih, restavracijah, kavarnah ter v vseh nastanitvah. Enako velja na Koroškem.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 13
  • Avatar Antikrist
    Antikrist 21:51 17.november 2021.

    V Avstriji se je rodil Adolf Hitler in vsaka avstrijska oblast je do neke mere nacistična. Sploh se ne bi čudil, če bi Avstrija v kratkem ustanovila kakšno nacistično koncentracijsko taborišče za necepljene. Zgodovina se ponavlja!

  • Avatar Leon
    Leon 14:17 17.november 2021.

    Glede na vse zapisano v Avstriji potem grem preko kot migrant njih nihče ne gleda .

  • QSprm 11:11 17.november 2021.

    Tolk o tako opevani EU brez meja, s prostim pretokom ljudi in storitev. Nasi severni sosedje imajo v genih apartheid in zapiranje v taborisca. Pred 70 leti so se zadeve lotili z zloglasno rumeno zvezdo, tokrat bojo to cepilni listi. ...prikaži več Cilj je isti, sredstvo je malce drugacno. Samo vprasanje casa je bilo, kdaj bojo izrojeni mutanti spet prisli na plano. Domaci pripadniki talibanisticne sekte jih seveda brezpogojno castijo in rezimska propaganda v medijih jim topoglavo sledi.