Svet
73 ogledov

Novi protesti v Sarajevu

Tuzla nemiri protesti policija protestniki Reuters
V več mestih v Bosni in Hercegovini se je danes znova zbralo več tisoč protestnikov. Po demonstracijah odstopilo več visokih lokalnih politikov v BiH.

V Sarajevu se je več sto protestnikov okoli poldneva zbralo pred zgradbo predsedstva BiH, nato pa so se premaknili pred zgradbo policije in zatem še pred tožilstvo. Zahtevajo izpustitev vseh, ki so bili priprti po petkovih izgredih, pa tudi odstop vlade Federacije BiH.

Protestniki so se zbrali tudi v Bihaću, kjer prav tako zahtevajo odstop kantonalne vlade. To zahtevajo že od četrtka, vendar jih predsednik tamkajšnje kantonalne vlade Hamdija Lipovača zavrača. Napovedal je sicer, da bi se s predstavniki protestnikov sestal v ponedeljek.

Medtem je v Mostar nenapovedano dopotoval predsednik hrvaške vlade Zoran Milanović in pozval k umiritvi razmer. "Do tega ne bi prišlo, če bi Bosna in Hercegovina imela jasno in koherentno politiko o tem, kaj si želi," je dejal po ogledu stavbe kantonalne vlade v Mostarju, ki so jih v petek razjarjeni protestniki razdejali in zažgali.

Dejal je, da bi BiH morala čimprej nadaljevati na evropski poti. Če do tega ne bo prišlo, bo do protestov prihajalo še naprej, to pa nikakor ni v interesu niti Hrvaške, je še dodal Milanović, kot poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

"Dovolj je samo iskra, da se razvnamejo spopadi"

V zvezi z nemiri v BiH pa se je oglasil tudi srbski premier Ivica Dačić, ki se trenutno sicer mudi v ZDA. Kot je opozoril v pogovoru za Glas Amerike (Voice of America), je dovolj že samo iskra, pa bi se v regiji lahko znova razvneli spopadi.

Opozoril pa je, da pri protestih v BiH ne gre le za socialno dimenzijo, ampak tudi za "določene politične zahteve, ki gredo k sistemu "en človek, en glas" in k ukinitvi entitet ter pravic narodov v BiH". To pa po njegovih besedah odpira začaran krog, zaradi katerega je sploh prišlo do vojne v BiH, povzemajo srbski mediji.

Protesti bi se lahko razširili tudi na Republiko srbsko

V povezavi s protesti se bodo še danes v Beogradu sestali podpredsednik srbske vlade Aleksandar Vučić ter predsednik Republike Srbske Milorad Dodik ter vodja največje opozicijske stranke v tej srbski entiteti BiH, Mladen Bosić. Dodik je že opozoril, da bi se protesti, ki se sicer odvijajo zgolj v mestih bošnjaško-hrvaške Federacije BiH, lahko razširili tudi na Republiko srbsko, česar pa si ne želi.

Tudi on pa je ocenil, da naj bi šlo za "projekt", ki naj bi v ozadju imel za cilj tudi destabilizacijo Republike srbske. To pa naj bi bila po njegovih besedah ena glavnih tem današnjih pogovorov z Vučićem v Beogradu.

Odstopilo več politikov

Zaradi pritiska protestov že odstopilo več visokih predstavnikov lokalnih oblasti. Premierja kantonalnih vlad v Tuzli in Zenici, Sead Čaušević in Munib Huseinagić sta odstopila že v petek, potem ko so protestniki vdrli v stavbe kantonalnih vlad in jih zažgali. V soboto pa je odstopil tudi predsednik kantonalne vlade v Sarajevu Suad Zeljković, potem ko so protestniki napadli stavbo kantonalne vlade in tudi državnega predsedstva.

Vrhunec v petek

Protesti so se začeli v sredo v Tuzli, predvsem zaradi slabega socialnega položaja v mestu in državi, v kateri naj bi bila stopnja brezposelnosti kar 44-odstotna. Nato pa so se razširili tudi na druga mesta v BiH in v petek dosegli vrhunec. Izbruhnilo je nasilje, pri čemer je bilo ranjenih okoli 200 ljudi, več deset pa so jih prijeli.

Policija pa se je ponekod celo pridružila protestnikom in jim ni preprečevala uničevanja in zažiganja vladnih poslopij, zaradi česar se že pojavljajo pozivi, da bi moral odstopiti notranji minister Fahrudin Radončić.

Slednji pa je izrazil razumevanje do protestnikov in ocenil, da je pravi vzrok za njihov izbruh pomanjkanje pravega boja proti korupciji in socialna hladnost mnogih politikov. "To ni puč, to so bili protesti proti nekompetentnim oblastem in korupciji," je v soboto dejal za časnik Dnevni Avaz.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.