Svet
21 ogledov

Obama podprl kandidaturo Indije

Ameriški predsednik Barack Obama je v govoru v indijskem parlamentu podprl prizadevanja Indije za stalni sedež v Varnostnem svetu ZN.
Minuli vikend je Obama obiskal spomenik žrtvam terorističnega napada v Bombaju novembra leta 2008, v katerem je umrlo 174 ljudi.

To po mnenju analitikov ne pomeni, da bo Indija stalni sedež v mednarodni organizaciji dobila takoj; reforme, ki jih je Obama omenjal v govoru, bi utegnile vzeti nekaj let. So pa v Indiji nad ameriško podporo navdušeni, saj si za stalni sedež prizadevajo že nekaj let. Manj zadovoljni so v sosednjem Pakistanu, kjer obsojajo odločitev ZDA, ki se "opira na začasne koristi in politiko moči".

Varnostni svet ZN ima trenutno pet stalnih članic: ZDA, Kitajsko, Francijo, Veliko Britanijo in Rusijo, ki imajo pravico izglasovanja veta na odločitve VS. Sedanja organizacija institucije je bila v preteklosti že večkrat deležna kritik, ker da ne odseva problemov, s katerimi se soočamo v 21. stoletju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.