Svet
562 ogledov

Objavili končne izide nedeljskega referenduma

Katalonija referendum spopad s policjo epa
Regionalna vlada pod vodstvom Carlesa Puigdemonta je pred dnevi napovedala, da bo v 48 urah po objavi uradnih izidov razglasila neodvisnost.

Katalonska vlada je danes objavila končne izide glasovanja o neodvisnosti, ki je v nedeljo potekalo v Kataloniji. Ti se le malenkost razlikujejo od rezultatov, objavljenih v ponedeljek - volilna udeležba je bila 43-odstotna, neodvisnost te španske pokrajine pa je podprlo 90,18 odstotka udeležencev volitev.

Na volišča se je odpravilo 2,29 milijona od 5,3 milijona volilnih upravičencev, od katerih jih je 2,04 milijona glasovalo za neodvisnost, je razvidno iz končnih rezultatov, ki jih je na spletni strani objavila katalonska regionalna vlada oz. generalitat. Prazne glasovnice je oddalo dva odstotka volivcev.

Končni izid se le malenkost razlikuje od prvega, objavljenega nekaj ur po zaprtju volišč. Kot so sporočili takrat, se je glasovanja udeležilo 2,26 milijona volivcev oziroma 42 odstotkov volilnih upravičencev. Tudi po tedanjih izidih se jih je za samostojno pot izreklo 90 odstotkov.

Pogajanja o besedilu izjave

Regionalna vlada pod vodstvom Carlesa Puigdemonta je sicer pred dnevi napovedala, da bo v 48 urah po objavi uradnih izidov razglasila neodvisnost. Glede na nekatere navedbe naj bi se to zgodilo na ponedeljkovi seji regionalnega parlamenta, ki jo je špansko ustavno sodišče danes suspendiralo.

Kdaj in če sploh bo do razglasitve prišlo, je danes še zelo nejasno. Skrajno leva separatistična stranka CUP je sicer sporočila, da se s Puigdemontovo vladajočo koalicijo pogaja o besedilu izjave o neodvisnosti, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Nedeljsko glasovanje so katalonske oblasti izvedle ob ostrem nasprotovanju Madrida, ki vztraja pri nezakonitosti tovrstnega glasovanja, pri čemer ima tudi podporo ustavnega sodišča. Volilni dan je minil v znamenju nasilja španske policije, ki je poskušala preprečiti glasovanje.

Kot izpostavlja francoska tiskovna agencija AFP, se je sicer glasovanje izteklo brez transparentnega volilnega štetja, kot tudi brez katalonske volilne komisije, saj je ta skupinsko odstopila, da bi se izognila visokim kaznim, s kakršnimi ji je grozil Madrid.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.