Svet
126 ogledov

Obrnilo se je na glavo

razno 05.01.14. sonce, The current conditions of the quiet corona and upper tran razno 05.01.14. sonce, The current conditions of the quiet corona and upper tran
Sonce je zamenjalo magnetna pola, kar se lahko zgodi tudi Zemlji.

Menjava. Ko se bo polarnost zamenjala na Zemlji, bomo opazili predvsem zanimive fizikalne spremembe; kompas bo denimo kazal na jug, voda pa se bo vrtinčila v drugo smer (Coriolisov pojav).

Na približno 11 let se na Soncu zamenjata magnetna pola. To je nekakšen vrhunec vsakega Sončevega cikla, pojasnjuje Matej Mihelčič z astronomske revije Spika: "Magnetne silnice iz notranjosti prebadajo vrhnjo plast Sonca, pri čemer nastanejo pege, ki jih z Zemlje vidimo kot temne lise. Po približno 11 letih se zapleteno stanje prepletanja magnetnih silnic poruši. Polarna magnetna pola takrat povsem oslabita, kmalu zatem pa se spet pojavita na nasprotnih polih."

Vpliv bomo lahko občutili

Menjavo Sončevih magnetnih polj pa bomo lahko čutili tudi na Zemlji, a Mihelčič pravi, da kakšnih posebnih, katastrofalnih posledic za nas ne bo, saj nas pred tem varuje atmosfera: "Bodo pa na ta račun lahko nastale kakšne motnje v delovanju zemeljskih električnih in komunikacijskih omrežij, bolj pa bodo tem vplivom izpostavljeni sateliti in astronavti v vesolju." Astronom Tomaž Zwitter pravi, da je v tem letu pojav "kvečjemu skromnejši in manj buren, kot je bil v preteklih desetletjih".

Menjava tudi na Zemlji

Tudi na Zemlji se dogajajo menjave magnetnega polja, vendar v zelo dolgih intervalih, razlaga geologinja Teja Fabjan in dodaja, da se to v povprečju zgodi na vsakih 450.000 let. Kdaj bo naslednji takšen preobrat na Zemlji, pa je zelo težko napovedati.

Komentarjev 1
  • Bizgec 09:10 06.januar 2014.

    Zakaj bi se voda vrtincila v drugo smer? Coriolisov pojav je posledica vrtenja Zemlje, ne pa magnetnega polja.