Svet
9 ogledov

Od odličnjaka do džihadista

Džihadisti EPA
Avstralski najstnik v blogu opisal, kako je iz odličnjaka postal džihadist

Avstralski najstnik, ki se je domnevno ta teden razstrelil v Iraku, je v blogu opisal svojo pot od odličnega učenca do džihadista. V njem je po poročanju francoske tiskovne agencije opisal tudi načrt B, to je organizacijo bombnih napadov v Avstraliji, če bi mu oblasti preprečile odhod na Bližnji vzhod.

Gre za 19-letnega Avstralca po imenu Jake Bilardi, čigar smrti avstralske oblasti sicer uradno niso potrdile, a video posnetek skrajne skupine Islamska država ga prikazuje na vozniškem sedežu avtomobila, s katerim je bil ta teden v iraškem mestu Ramadi izveden samomorilski napad.

Pripadniki islamske skupnosti v Melbournu in več najstnikov so potrdili, da gre na posnetku res za Bilardija, ki se je v islam spreobrnil, potem ko je njegova mati umrla za rakom. Avstralijo je zapustil lani.

"Zdaj, ko se bliža moje mučeništvo, vam bi rad povedal svojo zgodbo, kako sem iz ateističnega dijaka postal vojak kalifata, ki je pripravljen dati življenje za islam," piše v blogu.

Blog je zelo verjetno avtentičen

V njem je zapisal, da je bilo njegovo življenje v Melbournu kljub običajnim vzponom in padcem povsem običajno, je pa že kot otrok po televiziji gledal poročila o napadih na talibane. Ti so se mu zdeli skupina ponosnih ljudi, ki branijo domovino. Sčasoma je postal obseden s politiko, ravnanje Zahoda, zlasti v Iraku in Afganistanu, se mu je zdelo zlagano. Zapisal je, da je razvil sovraštvo do celotnega sistema v Avstraliji in odločil se je, da državo zapusti.

Strokovnjaki po poročanju AFP ocenjujejo, da je raven izražanja v blogu za najstnika sicer neobičajna, vendar pa je zelo verjetno avtentičen. Šlo naj bi za zelo bistrega, a osamljenega otroka.

Po podatkih avstralske vlade se v vrstah Islamske države v Siriji in Iraku bori kakih 90 Avstralcev.

Komentarjev 1
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 15:22 13.marec 2015.

    Pameten že ampak ne dost pameten da bi imel mal več samozavedanja. Da ni opazu da ga bolj kot podatki zanima in privlači to da bi imel nek smisel. Da bi se dogajal..da bi se počutil pomembnega... to je tist ...prikaži več kar te je prepričal. Ne tisto nabijanje o zahodu..ker če bi blo to res bi tud ne šel k teroristom ki so ravno tako zlagani če ne še bolj..ne pustijo nobene svobode. Če bi se rodil v kalifatu pa če bi razmišljal drugače od večine kjer živiš bi imel hude probleme z svojim prepričanjem in nepropagandnim informiranjem o svetu izven. Seveda ti kot pametnjakovič tega nisi dojel. Zato pa je res da ocene v šoli še ne pomenijo inteligence...pomenijo samo potencial. Tle se to lepo vid.