Svet
10249 ogledov

Povratek Navalnega povzročil izredno stanje v Moskvi

Aleksej Navalni Profimedia
Vodja ruske opozicije Aleksej Navalni, ki je očitno preživel atentat z novičkom ruske obveščevalne službe, se je iz Nemčije vrnil v domovino, kjer so ga takoj aretirali.

V Moskvi je z veliko zamudo in pod strogimi varnostnimi ukrepi pristalo letalo z ruskim vodjem opozicije Alekseja Navalnega, ki se vrača iz zdravljenja v Berlinu, potem ko so ga avgusta glede na dokaze med notranjim letom v Rusiji z bojnim plinom zastrupili agenti domače obveščevalne službe. Preživel je za las. 

Navalni se je v Rusijo vrnil kljub temu, da so mu tamkajšnje oblasti zagrozile z aretacijo zaradi domnevnega kršenja pogojnega izpusta, ker so ga njegovi pomočniki v tistih kritičnih dneh in z dovoljenjem Moskve odpeljali na zdravljenje v Nemčijo.

To se je tudi zares zgodilo, Navalni je po poročanju BBC zdaj v priporu, sodišče bo do konca meseca odločilo, ali mu ga bodo prekvalificirali v zaporno kazen, s čimer bi mu onemogočili udeležbo na letošnjih volitvah v državi.

Na letališču Vnukovo, kjer naj bi letalo prvotno pristalo, je vladalo. obsedeno stanje, saj se je zbrala ogromna množica opozicijskih privržencev. Število varnostnih sil so močno okrepili, na letališče so pripeljali tudi vozilo za prevoz zapornikov. A so letališče v zadnjem hipu zaprli, letalo pa je nato moralo krožiti v zraku, saj je prišlo do spopada in aretacij številnih privržencev Navalnega.

Letalo Navalnega je nato s skoraj enourno zamudo ob 20.12 po lokalnem času le pristalo, a na drugem moskovskem letališču Šeremetjevo. Na portalu FLightradar24 so tvitnili, da je šlo za daleč najbolj spremljano pot kateregakoli letala v njihovi zgodovini, saj ga je ob pristanku spremljalo skoraj pol milijona ljudi. 

Vrnitev Navalnega v Rusijo | Avtor: Profimedia Profimedia

Vrnitev Navalnega v Rusijo | Avtor: Epa Epa

Pogumna odločitev za vrnitev

Navalni je v Nemčiji okreval po avgustovski zastrupitvi z živčnim strupom novičok v Sibiriji, za katero krivi Moskvo. Agencija dpa poroča, da je Navalni z letalom ruskega letalskega prevoznika Pobeda popoldne odpotoval iz Berlina proti Moskvi (fotografija spodaj). Letalo naj bi ob 19.20 po lokalnem času prispelo na moskovsko letališče.

Aleksej Navalni | Avtor: Profimedia Profimedia

Pred nekaj tedni je Navalni objavil posnetek telefonskega pogovora, ki ga je pod krinko, da gre za njegovega nadrejenega, opravil z enim od domnevnih atentatorjev, članom ruske obveščevalne službe FSB, ki spada neposredno pod Putinov vpliv. Moški je Navalnemu nehote osebno opisal podrobnosti, kako so ga želeli ubiti in kje je bila storjena napaka, da je preživel.

Ruske oblasti so že dale vedeti, da nameravajo Navalnega aretirati takoj ob vrnitvi, ker je po koncu zdravljenja po zastrupitvi ostal v tujini in s tem kršil pogoje, ki mu omogočajo, da je na prostosti po obsodbi na pogojno kazen leta 2014, poroča STA.

Navalni je svoje podpornike pozval, naj ga pričakajo na letališču, čeprav so v uradu moskovskega državnega tožilca opozorili pred nedovoljenimi zbiranji in posledicami. Nekateri njegovi podporniki so danes sporočili, da so jih "preventivno pridržali". Več podpornikom so preprečili odhod v Moskvo z letalom ali avtomobilom.

Številni novinarji pa so se pritožili, ker so jim letališke oblasti prepovedale dostop do letališča Vnukovo, pri tem pa prepoved utemeljili s pandemijo covida-19.

Po poročanju ruskih medijev Navalnega na letalu spremljajo novinarji in aktivisti.

Aleksej Navalni | Avtor: Profimedia Profimedia

Dva laboratorija potrdila, da gre za ruski strup

44-letnik je bil zastrupljen pred poletom iz Sibirije v Moskvo 20. avgusta lani. Še med letom se je njegovo zdravstveno stanje hudo poslabšalo in so ga morali hitro oskrbeti v bolnišnici v Omsku. Dva dni kasneje so ga odpeljali na zdravljenje v Berlin, kjer so potem potrdili, da je bil zastrupljen z živčnim strupom novičok. Zastrupitev z novičokom so potrdili tudi laboratoriji v Franciji in na Švedskem. Iz bolnišnice so ga odpustili 23. septembra. V Moskvi sicer odločno zanikajo vsakršno vpletenost v njegovo zastrupitev.

Ob napovedi vrnitve v domovino je Navalni pred dnevi ponovil, da vrnitev zanj ni nikoli bila pod vprašajem. "Zame vprašanje, ali se vrniti ali ne, nikoli ni obstajalo. Ker preprosto nisem odšel. Znašel sem se v Nemčiji (...) iz enega razloga: skušali so me ubiti," je Navalni povedal v videu na Instagramu. Zahvalil se je Nemčiji, njenim prebivalcem in nemški kanclerki Angeli Merkel.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • mina6 23:03 19.januar 2021.

    Svet je brezbrižen oz. se šele ob kakšni tragediji kaj zgane - zazeha in zastoka, naj jim dajo mir...

  • mina6 22:56 19.januar 2021.

    Kučanove in KUL-ove mokre sanje

  • jastreb13 10:21 18.januar 2021.

    Te naše leve bolnike iz PODN koalicije treba poslat mal v Rusijo pa da si probajo kdo in kaj je veliki vodja, ki ga tako radi omenjajo.