Svet
19 ogledov

"Odločitev je zelo nevarna"

Nato EPA
Nekateri nemški politiki so zaskrbljeni nad odločitvijo vlade, da bo v Turčijo poslala letala.

Zveza Nato bo v Turčijo poslala izvidniška letala, s katerimi bo Ankari pomagala pri obrambi zračnega prostora, je v pismu odboru za obrambo spodnjega doma nemškega parlamenta zapisalo nemško obrambno ministrstvo. Število letal ter datum namestitve še nista znana.

"Predvidena je začasna premestitev izvidniških letal awacs iz baze v nemškem Geilenkirchnu v turško Konyo," pismo ministrstva z 18. decembra povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Vlade ne zanima mnenje parlamenta

Kljub temu da odločitev vključuje pošiljanje nemških vojakov v tujino, vlada parlamenta ne namerava vprašati za mnenje. Po prepričanju vlade gre namreč zgolj za pomoč pri nadzoru turškega zračnega prostora in ne za vojaško ofenzivo.

"Vlada mora parlament takoj obvestiti o podrobnostih namestitve, in sicer o natančnih nalogah teh letal in ciljih, o katerih bodo zbirala podatke," pa je danes po poročanju nemškega časnika Bild zahteval Tobias Linder, ki je v stranki Zelenih odgovoren za obrambna vprašanja.

Sahra Wagenknecht, podpredsednica nemške radikalne leve stranke Die Linke, je odločitev označila za "zelo nevarno" in zahtevala glasovanje v bundestagu. Ob tem je izrazila obžalovanje zaradi nemške podpore turškim obrambnim silam, ki "v Turčiji pobijajo Kurde".

Predsednik parlamentarnega odbora za obrambo Wolfgang Hellmich (SPD) je čas, v katerem so napovedali namestitev, označil za "nekoliko nenavadnega". Poslanci so namreč na počitnicah in ne morejo razpravljati o tem, je povedal za enega od časopisov.

Spodnji dom nemškega parlamenta je sicer na začetku decembra potrdil sodelovanje 1200 nemških vojakov v mednarodnih operacijah proti skrajni skupini Islamska država.

Napotitev Natovih letal v Turčijo sodi v okvir pomoči, ki jo je zavezništvo Turčiji zaradi nemirov na njenih mejah obljubilo v začetku decembra.

Komentarjev 3
  • dragec 23:00 27.december 2015.

    Rusi, sjebite jih

  • principiumnovum 22:34 27.december 2015.

    Gledam nemška poročila in poslušam govore nemških poslancev, še posebej Sahre Wagenknecht, ki je lepo opisala situacijo v Siriji in v amriški franšizi - turčiji, pa se ne morem znebiti občutka, kot da naši novinarji še nikoli niso slišali za ...prikaži več Kurde v turčiji. Na nemški televiziji že 14 dni kažejo posnetke divjanja uličnih spopadov iz kurdskega dela turčije, kjer turki s tanki obstreljujejo stanovanjske bloke s civilisti in pobijajo vse živo, pri nas pa v nobenem mediju nikjer nič ne zasledim!? Žurnal, najbrž je res čista jeba, da so vaši lastniki amričani.

  • jakec1575 20:42 27.december 2015.

    Rekli so, da bo 3 svetovna vojan informacijska. in res je. medtem, ko nas fopajo z dnevnimi zgodbami, ki nimajo pomebmnosti v življenju, katastrofami, referendumi, se odvija v daljavi 3 svetovna vojna. Tista prava. merjenje moči, velepordaja orozja, ki poganja ...prikaži več mnoga gospodarstva evrope, ZDA, Izraela , Rusije, Kitajske, Indije in drugih proizvajalcev. Njihov "otrok" ISIS jim je usel izpod nadzora. Udarci po Evropi so bili korak predaleč. Zato zdaj sodeluje tudi Saudska Arabija v navideznem zaveznistvu. Isis v Siriji in Iraku izgublja, v Afriki je še močan. Vojan se nadaljuje. Novic o beguncih raje ni. Umrlih ljudeh tudi ne. Ker potlej bi morali "rešiti" problem, ki vsem odgovarja in proizvaja gospodarsko rast. Žalostno, a resnično. Vsem želim, da ne bi živeli na področju vojn. Srečno.