Svet
31 ogledov

Ogorčeni svojci napadov na dvojčka

Načrtovana dvojčka v Seulu. Reuters
Arhitekti so z nenavadno obliko, ki mnoge spominja na dvojčka WTC v New Yorku, izzvali burne odzive. Namerno ali ne načrtovani stolpnici asociirata na teroristične napade, ki so leta 2011 pretresli ZDA.

V glavnem mestu Južne Koreje, Seulu, so nizozemski arhitekti zasnovali dva nebotičnika, ki močno spominjata na dvojčka svetovnega trgovinskega centra v New Yorku, ki sta se zrušila v terorističnem napadu 11. septembra 2001. Še več, dvojčka s povezovalnim delom na sredini njune višine asociirata na mesta eksplozij zaradi trka letal v newyorški stolpnici.

Nizozemski arhitekturni biro se je že opravičil zaradi oblike nebotičnikov. Družine umrlih v terorističnih napadih pred desetimi leti so namreč izrazile ogorčenje. Po poročanju ameriških medijev namreč v načrtovani podobi južnokorejske novogradnje vidijo pomanjkanje spoštovanja do umrlih in cenen način samooglaševanja. Oblikovalci so se sicer odzvali s pojasnilom, da njihova oblika ni bila povezana z newyorškima dvojčkoma in da niso želeli spominjati na tragedijo. Prav zato so tudi objavili opravičilo.

Sredinski del načrtovanih stavb, ki bi oba dela povezoval kot raztreščen oblak, bi bil sicer namenjen bazenom, restavracijam in kavarnam ter fitnes studiu. Ali bo arhitektura načrtovanih stolpnic spremenjena oziroma ali bodo opustili osrednji povezovalni del, še ni znano.

Komentarjev 3
  • mb 13:29 21.december 2011.

    Ameri so resnično bolan narod. politika jimpreko medijev pere možgane tako kot severnim korejcem komunistična partija.še malo pa bodo rapisali tiralico z milijonsko nagradno za kom, če jim kaj ni všeč

  • privat 09:02 17.december 2011.

    ja zdaj če kdo nariše dve stolpnici si nekdo razlaga kot napad na zahodno civilizacijo..ja to ni normalno!

  • Žurnalček 12:58 14.december 2011.

    Teli blesavi Amerikanci so pa res tudi prizadeti. Kaj mislijo da svetu pomenita Dvojčka kakšno tragedijo. Čim bolj se dogodek oddaljuje , tembolj postaja ljudem jasno za kaj se je to zgodilo. To ni bila posledica terorističnega napada, ampak je ...prikaži veče bila to vojna operacija komandosov vojske, s katero so USA tudi sedaj , v nenapovedanem vojnem stanju !